Met 100% zekerheid jouw openstaande vacature invullen door middel van Open Hiring

Je leest het goed: werkgevers behalen een 100% score voor het aannemen van werknemers met Open Hiring. En sterker nog, dit doen zij zonder een sollicitatiegesprek aan te gaan met de kandidaten en zonder het bekijken van hun CV! Hoe dat kan en of Open Hiring ook iets voor jouw organisatie is lees je in deze blog.

Wat is Open Hiring?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag of Open Hiring iets voor jouw organisatie is, is het natuurlijk handig om eerst uit te leggen wat Open Hiring is. Want klikt dit niet een erg gek? Dat je iemand aanneemt zonder een sollicitatiegesprek aangaat met de kandidaat. Dan kan je toch niet achterhalen of de kandidaat competent genoeg is voor de functie? En of de kandidaat bij jouw organisatie past? Daarnaast wordt ook het CV niet eens bekeken. Je hebt dus geen idee waar de kandidaat vandaag komt, welke opleiding hij of zij gedaan heeft en hoeveel (relevante) werkervaring de kandidaat opgedaan heeft.

Open Hiring is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en houdt in dat de eerste persoon die interesse toont de baan krijgt. De werving is dus vanuit de kandidaat gericht. Want de enige eis is dat de kandidaat zichzelf bij de werkgever ziet werken en of diegene denkt competent genoeg te zijn om de baan succesvol in te vullen.

Krappe markt

Het concept Open Hiring is dan ook een snelle en makkelijke manier om aan personeel te komen. En het klinkt inderdaad erg gek, omdat wij Nederlanders hier niet aan gewend zijn. Wij willen alles analyseren en uitpluizen tot we echt zeker weten dat de kandidaat geschikt is. Het is echter niet de tijd om zeer kritisch te zijn. De banenmarkt is erg krap. Dat wil zeggen dat er veel vacatures open staan en er weinig werkzoekenden zijn. Vorig kwartaal was het aantal vacatures sinds 50 jaar zelfs hoger dan het aantal werklozen! 

Het is op dit moment daarom niet eens mogelijk om alle openstaande vacatures te vervullen, laat staan om de geschikte kandidaat te vinden die perfect aansluit bij de organisatie en de functie op basis van werkervaring en competenties. En zodra deze perfecte kandidaat daadwerkelijk begonnen is met de baan bij jouw organisatie kan het alsnog geen match blijken te zijn.

 

‘’De enige eis is dat de kandidaat zichzelf bij de werkgever ziet werken en of diegene denkt competent genoeg te zijn om de baan succesvol in te vullen.’’

 

Voordelen van Open Hiring

We hebben al een aantal drempels benoemd om met Open Hiring aan de slag te gaan. Maar er zijn ook voordelen! Zo kan het zijn dat je juist de geschikte kandidaat gaat vinden door middel van Open Hiring, omdat je de lat laag legt. Veel werkzoekenden haken namelijk al af bij het lezen van een vacaturetekst. Zij scannen een tekst en lezen de (lange) lijst competenties waar diegene aan zou moeten voldoen.

Mannen solliciteren bijvoorbeeld pas als ze aan 80% van de eisen in de vacaturetekst voldoen en vrouwen zelfs pas bij 100%! Omdat zij zich dan pas competent genoeg vinden om de vacature succesvol te vervullen. Zijn er eisen waar zij niet met volle zekerheid van overtuigd zijn dat zij eraan voldoen, dan solliciteren zij al niet.

Om een beter beeld hiervan te schetsen zijn wij het internet opgegaan op zoek naar vacatures. De eerst vacature die wij voorbij zagen komen had als eis: ‘’je bent proactief, accuraat en onder werkdruk houd je overzicht, je bent zelfstandig maar ook een teamplayer’’. Dat zijn meteen al een heleboel punten waar de kandidaat ‘nee’ op kan antwoorden. Oftewel, de werkgever die deze vacature heeft uitgezet mist een heleboel geschikte kandidaten.

Naast dat deze kandidaten bij Open Hiring juist wel durven te solliciteren, zijn er ook anderen die geschikt zijn en zich bij Open Hiring wél melden. We hebben het dan over mensen die een tijd geen betaald werk hebben gedaan. Of mensen die niet over de geschikte diploma’s beschikken, maar wel de benodigde werkervaring en kennis hebben.

Succesverhalen

In de Verenigde Staten is Open Hiring inmiddels al een bekend begrip en durven de organisaties het aan om dit daadwerkelijk toe te passen. In Nederland is er nog veel argwaan, maar beginnen de eerste organisaties zich eraan te wagen! Zo neemt de Jumbo op deze manier al werknemers aan. Ook MamaLoes, Chain Logistics, De Koekfabriek en ECCO Leather. En met succes! Vele werkzoekenden die moeite hadden met een baan vinden zijn aangenomen en leveren uitstekend werk.

De functies die door middel van open hiring worden ingevuld zijn bij deze organisaties vooral de vakkenvullers, kassières, logistiek medewerkers en magazijnmedewerkers. Al zouden bijvoorbeeld banen voor HBO en WO niveau ook volgens Open Hiring ingevuld moeten kunnen worden. Het gaat er immers om dat de kandidaat denkt bekwaam genoeg te zijn. Open Hiring is dus voor elke baan geschikt!

Ook is Open Hiring proberen?

Ben je overtuigd geraakt van het concept Open Hiring en durf jij het aan dit toe te passen? Wij helpen je graag! Wij kunnen de vacature opzetten en online uitzetten, zodat bekwame kandidaten solliciteren voor de functie. En dan heb jij binnen no time die lastige vacature ingevuld!

Bekijk ons gehele aanbod aan vacaturepakketten en neem contact met ons op bij interesse of vragen via info@staffchain.nl of bel naar 085 902 21 00.

Met 100% zekerheid jouw openstaande vacature invullen door middel van Open Hiring
Meer nieuws? Volg ons op social media