Nog nooit waren er zoveel mensen aan het werk!

Laatst schreven wij al over de krappe arbeidsmarkt in 2021. En dat deze voorlopig nog niet gaat afnemen blijkt nu uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo zijn er momenteel meer dan 11 miljoen Nederlanders voorzien van een baan. Een record!! Zelfs de records voor het aantal zelfstandigenbanen (2,4 miljoen) en werknemersbanen (8,7 miljoen) zijn nu verbroken.

Ook waren er nog nooit zoveel openstaande vacatures

Het is een trend aan het worden dat er steeds meer werkenden zijn. Zo is dit na het 2e kwartaal opnieuw een grote stijging. Daarnaast blijft het aantal vacatures ook stijgen. Aan het eind van september stonden er namelijk 371.000 vacatures open. Dit is een flinke verhoging ten opzichte van het vorige record in het 2e kwartaal, toen er 327.000 vacatures open stonden. De banen in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg zijn goed voor de helft van deze openstaande vacatures.

Wat betekent dit voor het werven van personeel?

Voor de toekomst betekent dit dat het natuurlijk erg positief is dat er zoveel Nederlanders aan het werk zijn! Daar werken wij als Staffchain zijnde ook hard aan mee door het invullen van zoveel mogelijk vacatures. Het kan door deze krappe arbeidsmarkt echter ook veel problemen opleveren als je op zoek bent naar nieuw personeel. Het groepje met juiste kandidaten is namelijk erg schaars en zijn waarschijnlijk al voorzien. Ook zijn de kandidaten in het voordeel. Zij hebben nu vaak de keuze uit meerdere banen, waardoor organisaties met een beter voorstel moeten komen dan hun concurrenten.

Wat zou een oplossing kunnen zijn?

Een oplossing voor het vinden van nieuw personeel zou Open Hiring kunnen zijn. Waarbij (plat gezegd) de eerste kandidaat die solliciteert, en zichzelf bekwaam genoeg vindt voor de functie, de baan krijgt. Daarnaast zou semi-Open Hiring een oplossing kunnen zijn. Hierbij kan de organisatie een aantal eisen stellen. Zoals dat de kandidaat aantoonbaar twee jaar relevante werkervaring moet hebben, een HBO diploma in een bepaalde richting en dat de kandidaat met een bepaald programma gewerkt heeft. De eerste sollicitant die hieraan voldoet krijgt dan vervolgens de baan, zonder dat er een sollicitatiegesprek aan te pas komt.

En nu?

Heb je toch nog hulp nodig met het werven van nieuw personeel of vragen over bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en Open Hiring? Dan kan je altijd contact opnemen met ons via bovenstaand telefoonnummer of mail naar info@staffchain.nl. Of neem een kijkje op onze pagina over de vacaturepakketten voor werving in eigen beheer tot premium uitbesteding.

Nog nooit waren er zoveel mensen aan het werk!
Meer nieuws? Volg ons op social media