Als werkgever heb je er vast wel is last van gehad het afgelopen jaar: de krappe arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat er veel vraag is naar en weinig aanbod is van personeel. Het is momenteel dan ook erg lastig om kandidaten te vinden die op jouw vacature solliciteren. En dan is het nog de vraag of deze sollicitanten geschikt zijn voor de baan die jij in de aanbieding hebt gelet op de kwalificaties (opleiding, ervaring, persoonlijkheid, salaris, beschikbaarheid, enzovoort).
Oorzaken van de krappe arbeidsmarkt
Er zouden verschillende aspecten de oorzaak kunnen zijn van de krappe arbeidsmarkt anno 2021. Zo is Nederland flink aan het vergrijzen. Steeds meer werknemers gaan met pensioen en zijn niet meer beschikbaar. Daarnaast is er sprake van hoogconjunctuur. Dat wil zeggen dat het economisch goed gaat, waardoor er steeds meer behoefte is om meer te produceren. Met als gevolg dat er weer meer werknemers nodig zijn. Oftewel: het aanbod werknemers wordt kleiner, terwijl de vraag naar arbeidskrachten steeds meer toeneemt.
Krapteberoepen
Naast de krappe arbeidsmarkt zijn er ook nog is krapteberoepen. Dit zijn de beroepen die extra lastig in te vullen zijn voor de werkgever. Doordat de kandidaat moet voldoen aan specifieke opleidingen of certificaten. Ook kan het zijn dat kandidaten wel geschikt zijn, maar eerder solliciteren op andere banen. Onder krapteberoepen vallen op dit moment de banen in bijvoorbeeld de ICT, horeca, bouw en de zorg. Extra moeilijk dus om deze vacatures in 2021 in te vullen. Aan de andere kant zijn kandidaten die solliciteren op banen in deze sectoren extra kansrijk.
De krappe arbeidsmarkt in cijfers
We weten inmiddels wel dat de arbeidsmarkt krap is en dat het moeilijk is om personeel te werven. Maar hoe drukt dit zich uit in cijfers? Hoe lastig is de situatie precies? Nou.. de arbeidsmarkt is momenteel zo krap, dat er meer vacatures openstaan dan dat er werkzoekenden zijn! Er staan op dit moment 106 vacatures online per 100 werklozen. We zijn hierdoor zelfs de periode van vóór corona overstegen. Het is namelijk van 90 vacatures per 100 werklozen (voor corona) gegaan naar 52 vacatures per 100 werklozen (dieptepunt tijdens corona) en nu dus 106 vacatures per 100 werklozen. Verder zijn er op dit moment 9,1 miljoen mensen voorzien van een baan. Dit staat tegenover 301.000 werklozen. Terwijl er weer 327.000 vacatures openstaan (bron: CBS).
Blijft de arbeidsmarkt krap?
De trend van de afgelopen jaren geeft aan dat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Enige uitzondering was de periode tijdens begin corona, toen organisaties plotseling geen zekerheid meer hadden. Met als gevolg dat vacatures werden ingetrokken en de contracten van werknemers niet verlengd werden. Deze dip zijn wij inmiddels te boven en de trend zet zich voort vanaf het punt dat we bereikt hadden voor corona.
De verwachting is dus dat de arbeidsmarkt steeds krapper zal worden. Wat hier nog verandering aan zou kunnen bieden is dat de coronasteun vanuit de overheid zal stoppen. Met het stoppen van financiële steun vanuit de overheid zullen een aantal organisaties onderuit gaan. Met als gevolg dat er personeel werkloos wordt en dat de arbeidsmarkt een stukje minder krap wordt.
Hulp nodig met het vervullen van jouw vacatures?
Het is dus niet makkelijk om aan personeel te komen en het zal er ook niet makkelijker op worden. Wij van Staffchain zouden hier jullie graag mee willen helpen! Wij zijn een wervingspartner en werken samen om de geschikte kandidaat voor jouw vacature te vinden. Zo zorgen wij voor meer zichtbaarheid, meer sollicitaties en betere kandidaten.
Meer weten? Neem een kijkje op onze pagina over de vacaturepakketten of neem contact met ons op. Dat kan via info@staffchain.nl of door te bellen naar 085 902 21 00.