Vakantie

Staffchain biedt de mogelijkheid om tijdelijk personeel in te schakelen. Op korte termijn kunnen wij een tijdelijke hulp voor boekhouding, administratieve taken, logistiek en vele andere functies. Maar hoe ga je als werkgever nu zelf zorgeloos op vakantie?

  • Zorg voor voldoende personeel. De zomervakantie brengt voor veel bedrijven een piekmoment. Een groot gedeelte van de werknemers heeft vakantie en tijdelijk personeel is dan de oplossing om tijdens een piekmoment de belangrijke ondersteuning te bieden die zo hard nodig is. Het blijkt dat gedurende de zomermaanden veel werk blijft liggen met het gevolg dat werkzaamheden of maar half worden uitgevoerd door medewerkers die niet goed ingewerkt zijn of dat het werk zich opstapelt en er direct na de vakantie zich nog een piekmoment voordoet. (linkjes naar andere pagina’s van ons)
  • Rond lopende projecten af. Niets zingt zich zo hardnekkig in je hoofd rond als een lopend project. Vooral als je de grip kwijt bent en zelf ergens op een terras in Toscane zit. Zorg ervoor dat je een project dus uitstelt naar mate je vakantie eraan komt en begin er na je vakantie pas aan. Of plan je laatste week zo in dat je het geheel nog even kunt afronden.
  • Zorg voor een vervanger. Bepaal vooraf wie je werk over gaat nemen en vooral HOE. Maak een lijst met kerntaken en regel een overdrachtsdocument, zodat degene die je vervangt zelf ook weet waar hij of zij aan toe is. Beschrijf hier alle statussen en urgente zaken in.
  • Hou je eerste dag na je vakantie leeg. Zo voorkom je dat je direct na je eerste werkdag alweer toe bent aan vakantie.
  • Plan de belangrijke afspraken voor na de vakantie vast in. Denk hierbij aan een nieuwe overdracht van werk, functioneringsgesprekken of belangrijke afspraken met klanten of leveranciers. Als de afspraken staan, zullen de urgente zaken ook wachten tot die afspraak en zullen mensen je vooraf niet snel benaderen met nieuwe vragen.
  • Informeer iedereen tijdig. Pas je handtekening alvast aan in je e-mail, zodat je iedereen erop voorbereid dat je er vanaf een bepaalde datum tijdelijk even niet bent. Zo voorkom je dat mensen je op de laatste dagen voor je vakantie nog nodig hebben voor tal van vragen.
  • Communiceer wie je vervanger is. Geef duidelijk aan wie men kan bereiken en hoe tijdens je afwezigheid. Zo kun je ervoor zorgen dat niet alsnog je mailbox volstroomt tijdens je vakantie.
  • Zet je telefoon uit. De telefoon en ons leven zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kunnen niet meer zonder. Maar vaak is de telefoon van het werk dezelfde telefoon waarop je je privéberichtjes op whatsapp leest. Met de huidige technieken is het mogelijk om in een jungledorp in Colombia of ergens halverwege de Himalaya nog gewoon bereikbaar te zijn. Je pakt je telefoon en of je het nu wilt of niet, je ziet de e-mail van je werk voorbij komen.
  • Voor als je het toch niet kunt laten om je e-mail te controleren en je whatsapp-berichten te controleren, val je gezin er dan niet mee lastig. Ook je gezin heeft even vakantie en ook al wil je zelf op de hoogte blijven van alle zaken, je familie wil dat misschien niet.
  • Zet e-mailsynchronisatie uit en stel een out-of-office reply in. Bekijk hier hoe dat ook alweer moet. Doe het meteen; dan kan je vakantie nu beginnen!

 

Namens Staffchain een heel fijne en zorgeloze vakantie toegewenst!

Tips om als werkgever op vakantie te gaan.