Warm weer en werken

We moeten toegeven, we hebben het ook warm. Ongetwijfeld is het bij jou ook het gesprek van de dag: de hoge temperaturen van afgelopen weekend en vandaag. Maar wanneer is het eigenlijk te warm? Volgens de Arbo-wetgeving wordt dit niet alleen bepaald door de omgevingstemperatuur, maar spelen ook de relatieve luchtvochtigheid, luchtsnelheid, warmtestraling, kleding en fysieke inspanning een rol bij het bepalen of het te warm is om te werken.

Een hogere relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat ons zweet minder makkelijk verdampt, waardoor het koelende effect van verdamping tekortschiet. Ook de mate van fysieke inspanning is belangrijk. Iemand met een zittend beroep zal minder snel last hebben van de hitte dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht.

Werkklimaat App
Het is dus moeilijk om precies te bepalen wanneer het te warm is om te werken. Gelukkig is er een handige tool beschikbaar, de Werkklimaat App van de FNV, die kan helpen.

Voor kleine kantoren zijn er bepaalde richtlijnen om te controleren of de temperatuur niet te hoog is. Deze richtlijnen zijn echter slechts indicatief. In de zomer wordt een ideale temperatuur op kantoor tussen de 23 en 26˚C aanbevolen. Bij temperaturen boven de 26˚C kan er extra fysieke belasting optreden, en voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C. Voor intensieve lichamelijke inspanning geldt een maximum van 26˚C, mits er een voelbare luchtstroom is. Als er geen voelbare luchtstroom is, mag de temperatuur niet hoger zijn dan 25˚C. Voor zeer intensieve lichamelijke inspanning geldt een maximum van 25˚C, mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag de temperatuur niet hoger zijn dan 23˚C.

Wetgeving
Wat betreft de wetgeving, werken onder extreme temperaturen is uiteraard vervelend, maar niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Volgens de wet heb je dus niet zomaar het recht om te weigeren te werken. Zowel jij als je werkgever moeten echter wel maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het werk aangenaam blijft. De werkgever is zelfs verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de werknemer veilig zijn of haar werk kan uitvoeren. Maar wat zijn die maatregelen dan?

 

Staffchain warmte

Maatregelen bij werken in hitte

Hier zijn enkele maatregelen die werkgevers kunnen nemen om werken in de hitte draaglijker te maken, zowel voor henzelf als voor de rest van het team:

  • Vermijd warmteproducerende apparaten of isoleer ze om warmteafgifte te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie om warme lucht af te voeren.
  • Vervang gloeilampen door energiezuinige led-verlichting.
  • Maak gebruik van zonwering (buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering).
  • Verhoog de luchtsnelheid met behulp van ventilatoren.
  • Beperk of verminder zware lichamelijke inspanning, of stel deze uit indien mogelijk.
  • Maak platte daken nat (en houd ze nat).
  • Overweeg een tropenrooster.
  • Verkort de werktijd indien mogelijk.
  • Voeg extra pauzes toe.
  • Zorg ervoor dat mensen luchtige en droge kleding dragen, bij voorkeur van katoen.
  • Drink veel water, maar beperk de inname van koffie. Hoewel warme dranken helpen om het lichaam af te koelen, kan cafeïne vocht aan het lichaam onttrekken, waardoor je juist meer last krijgt van de hitte.
  • Zorg ervoor dat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft.

Heb jij nog andere goede tips? Laat het ons weten!

Succes en blijf cool! 😎

Warm weer en werken
Meer nieuws? Volg ons op social media