Veel nieuwe medewerkers na 90 dagen al vertrokken

Een percentage van circa 30% van de nieuwe medewerkers is binnen anderhalve maand alweer vertrokken. Dat blijkt uit een recentelijk onderzoek van Michael Watkins, een professor aan het Internationaal Instituut voor Managementontwikkeling (IMD) in het Zwitserse Lausanne en auteur van The First 90 Days: Kritieke successtrategieën voor nieuwe leiders op alle niveaus.
Hij vergelijkt de eerste dag op het werk met de eerste dag van het schooljaar. Hoewel het een uitdaging voor de werknemer is om zichzelf snel vertrouwd te maken met het kantoor, de verantwoordelijkheden voor het werk, nieuwe collega's en meer, is het net zo belangrijk en stressvol voor hun managers. "Overgangen zijn perioden van kansen, een kans om opnieuw te beginnen en de nodige veranderingen in een organisatie aan te brengen," schrijft Watkins. "Maar het zijn ook periodes van acute kwetsbaarheid, omdat je geen vaste werkrelaties hebt en een gedetailleerd inzicht in je nieuwe rol."
Tips
Dus dat houdt in dat zowel de werknemer als de werkgever hier een rol in heeft. Wat wij belangrijk vinden is je nieuwe collega zich welkom laten voelen. Stel je komt je eerste werkdag bij een bedrijf binnen en je naaste collega’s weten nog helemaal niet wie je bent of dat je al bent begonnen. Dus ons advies:

-    Houd iedereen op de hoogte van de nieuwe collega. Laat iedereen weten dat er voor het bedrijf een nieuwe aanwinst binnen is.
-    Zet iets leuks neer op het nieuwe bureau of de nieuwe werkplek. Een bosje bloemen of een paar slingers kunnen al wonderen doen!
-    Geef de nieuwe collega de tijd om aan werkrelaties te wennen. Bied desnoods enkele 1-op-1 gesprekken aan, zodat de nieuwe werknemer rustig kan wennen aan alle nieuwe collega’s en nieuwe werkrelaties kan opbouwen.
-    Geef inzicht in de nieuwe rol. Dus begeleid de nieuwe collega daar waar nodig en maak duidelijk wat wordt verwacht, maar ook wat de werknemer zelf kan verwachten en vraag hem of haar regelmatig naar de gang van zaken. Bevalt alles? Loopt de collega ergens tegenaan?


Zeg nu zelf; voor iedereen is het toch leuk als de eerste dagen goed bevallen en de nieuwe collega zich voor langere tijd aan een bedrijf bindt? Wil je meer tips over hoe je personeel langer dan die 90 dagen kunt behouden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Veel nieuwe medewerkers na 90 dagen al vertrokken
Meer nieuws? Volg ons op social media