Valentijn

Uit onderzoek van Jobbird blijkt dat een op de drie werknemers wel eens iets heeft gehad met een collega. Dat vonden wij best veel! Maar wat moet je eigenlijk doen als het zover is? Aan de universiteit van Gent hebben ze jarenlang onderzoek gedaan naar liefdes op de werkvloer. In het boek 'Van in team naar intiem.

Over Staffchain tips bij een werkromancewerkromances en kantooraffaires' bundelden de schrijvers Stefaan Lievens en Sabine Vermeiren hun bevindingen en onderzoeksresultaten. Hoe ze tot stand komen, vinden de schrijvers van het boek heel eenvoudig. “Er werken meer vrouwen dan vroeger en daarnaast wordt er veel meer samengewerkt in teams ten opzichte van tientallen jaren terug. Omdat dit gepaard kan gaan met stress, conflicten en emoties groeien collega’s dichter naar elkaar toe. Een informele bedrijfsborrel later kan er ineens iets opgebloeid zijn. Maar wat te doen in zulke situaties?

  • Vertel het de leidinggevende. De onderzoekers stellen dat mensen een extra zintuig voor romances hebben en om roddels, geruchten over voortrekken en jaloezie te vermijden is het beter de waarheid gewoon op tafel te gooien.
  • Verander indien noodzakelijk van functie. Als een gezagsverhouding onder druk komt, doordat een leidinggevende een relatie krijgt met iemand met een lagere functie dan is het zinvol om niet in de geruchtenmachine van voortrekken en roddels te komen.
  • Zorg altijd dat je betrouwbaar blijft. Iemand ontslaan vanwege een werkromance, mag simpelweg niet. Maar zorg er altijd voor dat je onafhankelijk blijft en niet altijd je grote liefde blijft steunen als je hier eigenlijk niet achter staat.
  • Onderhoud je relatie vooral overal, behalve op de werkvloer. Ga dat dus niet uitgebreid naast de printer doen en giechel ook niet openlijk tijdens de vergadering om elkaars opmerkingen. Houd het ondanks alle gevoelens vooral zakelijk en professioneel.
  • Zorg dat de relatie in tact blijft! Of zoek een andere baan. Niets is pijnlijker dan je laatste liefde elke ochtend tegen het lijf te lopen bij de koffieautomaat. Of nog erger: hem of haar daar horen praten over een nieuwe vlam.

 

Valentijn
Meer nieuws? Volg ons op social media