Thuiswerken met kinderen, hoe pak je dit aan?

Het is vreselijk wat zich momenteel in de wereld afspeelt. Hoeveel mensen al afscheid hebben moeten nemen van een dierbare. En hoeveel ondernemers na jaren dag en nacht gewerkt te hebben om brood op te plank te krijgen, nu thuis zitten en zich afvragen hoe ze deze tijd door gaan komen. Maar eerlijk is eerlijk, ondanks deze crisis, moeten we ook door. Medewerkers in diverse branches moeten door blijven werken om anderen te verzorgen of gewoonweg omdat er brood op te plank moet komen. Ook ik moet door, ook ik moet werken en ervoor zorgen dat dit brood er iedere keer weer ligt. Maar hoe doe je dat met een aantal gillende kinderen thuis?

Ik vind persoonlijke berichten meer iets voor Facebook of Instagram, maar toch wil ik vanuit Staffchain een aantal tips delen over thuiswerken met kinderen. Iets wat met jonge kinderen soms onmogelijk kan voelen. Na wat speurwerk kom ik een aantal tips tegen zoals ‘maak een speelhoek’, ‘hanteer een goede planning voor jezelf en de kinderen’ en ‘houd kantoortijden aan’.

Stiekem lach ik om deze tips en heb ik hier niets aan. Want met kinderen thuis, en zeker in mijn geval met een baby'tje van 4 maanden, kan ik die kantoortijden wel aanhouden en een prachtige speelruimte inrichten maar wat gebeurt er als hij huilt? Of als hij moet eten en er net op dat moment een belangrijk telefoontje binnenkomt? En ook het inrichten van een speelruimte. Heb je een baby van 4 maanden ooit zien spelen met een springtouw of keukentje? Nou niet dus. Vergeet je geweldige planning maar. Daarom wil ik een aantal tips delen waar ik op het moment zelf veel aan heb. Hopelijk maken deze tips jouw werkdag ook wat makkelijker:

1. Mail, mail, mail en nog meer mail

Probeer je communicatie zoveel mogelijk per mail te voeren. Lukt dit niet? Plan dan je belangrijkste telefoontjes in tijdens het geven van bijvoorbeeld de fles. Ja echt. Dat doe ik. Altijd een leuk begin van een gesprek als ik me excuseer voor het gesmak op de achtergrond.

2. Vraag om flexibiliteit van je werkgever

Het lukt mij eerlijk gezegd echt niet om van half 9 tot 5 aan één stuk door te werken. Mijn zoontje heeft ook aandacht, eten en schone luiers nodig. Ik werk sowieso van half 9 tot 12 uur door en tussendoor geef hem regelmatig een knuffeltje aan en breng ik de kleine een uurtje naar bed. Om 12 uur lunch ik samen met mijn zoontje en daarna ga ik lekker lang wandelen. Ook tijdens het wandelen pleeg ik dan een aantal belangrijke telefoontjes omdat de meeste kleintjes gelukkig lekker slapen tijdens het wandelen!

3. Wees eerlijk naar je werkgever toe

Lukt iets niet, balen dan. Je doet je best. En meer kun je niet. Zeker in deze situatie kun jij er niks aan doen dat je thuis moet werken en je je kids niet naar school of het kinderdagverblijf kan brengen. Probeer er samen met je werkgever uit te komen, voor hem of haar is het ook een lastige periode. Heb je belangrijke deadlines en lukt het niet om het overdag af te krijgen? Neem dan even een pauze, ga een uurtje wandelen en werk in de avond als de kids op bed liggen even een uurtje door. Ook ik heb dit om half 8 in de avond geschreven.

4. Als laatste: houd je hoofd koel

Het kan af en toe lastig zijn in deze gekke tijd, maar probeer je hoofd koel te houden. Voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Als jij onrustig bent, worden zij dit ook en werk je niet prettig.

Tot slot wil ik iedereen, vanuit Staffchain en persoonlijk, enorm veel sterkte en succes wensen de komende tijd. 

Bij Staffchain blijven we open, dit betekent dat wij bereikbaar zijn voor het plaatsen van vacatures, het werven naar vast en flexibel personeel in elke branche en als sparringspartner op het gebied van werving. Neem contact met ons op als we je hiermee kunnen helpen!

Thuiswerken met kinderen, hoe pak je dit aan?
Meer nieuws? Volg ons op social media