Sollicitatiegesprekken tijdens corona crisis

Bij verschillende organisaties is er momenteel een personeelsstop maar er zijn genoeg bedrijven die juist nu op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Wist je dat dit juist nu het moment is om in contact te komen met potentiële nieuwe collega’s? Heel veel medewerkers zitten nu thuis, met of zonder baan, en zijn aan het rondkijken naar een nieuwe job. Jouw nieuwe collega moet je dus nu gaan werven!

Maar hoe pak je zoiets aan? Een sollicitatiegesprek voeren op 1,5 meter afstand terwijl jij thuis moet werken met kids? Of jullie kantoor is gesloten? En welke tools kun je gebruiken om te videobellen? Hieronder een aantal tips:

 1. Zorg voor een rustige en fijne ruimte waar je op een fijne manier kan communiceren, de persoon waar jij een sollicitatiegesprek mee voert zou zo maar een beetje zenuwachtig kunnen zijn. Zodra er veel gebeurd op de achtergrond van jouw scherm kan deze persoon afgeleid worden;
 2. Je kunt je gesprekspartner van te voren vragen om een presentatie te houden tijdens het videobellen of om een aantal vragen vanuit jouw kant van te voren voor te bereiden! Misschien een leuk moodboard laten maken van zijn/haar doelen, zowel op carrière vlak als persoonlijk vlak?
 3. Zorg dat je op tijd bent, een zenuwachtige kandidaat laten wachten is nooit fijn.
 4. Tot slot.
  Zorg voor een aantal leuke dingen die je kunt laten zien tijdens het videobellen. Denk aan promotiemateriaal van jullie organisatie, gadgets, flyers, eventueel foto’s van de directe collega’s waar hij/zij mee gaat samenwerken of een aantal foto’s van de werkplek van deze nieuwe collega! Zo rond je hem/haar digitaal rond door jullie kantoor / werkomgeving.

& wij willen nogmaals benadrukken dat het nog steeds voorkomt, helaas, dat sommige kandidaten na een sollicitatiegesprek nooit meer iets horen. Vanuit Staffchain zorgen wij altijd voor een terugkoppeling. Wij zorgen goed voor klant, maar onze kandidaten zijn net zo belangrijk. Zorg jij ook voor een terugkoppeling, ook al is het niet de uitslag waar jullie beide op hoopte?

En welk programma kun je gebruiken om te videobellen?

 • Microsoft Teams (gebruiksvriendelijk en onderdeel van Microsoft)
 • Zoom (wordt momenteel erg veel gebruikt!)
 • Hangouts (prettig in gebruik, onderdeel van Chrome)
 • Whatsapp, Facetime (erg gebruiksvriendelijk en bijna iedereen is hiermee bekend)
 • Eyeson (betaald)
 • Webex (basis abonnement gratis, betaald bij uitbreiden)
 • me (gratis en snel!)

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om in deze crisis op een zo professionele maar prettige manier een sollicitatiegesprek te voeren? Of heb je hulp nodig bij je werving? Neem dan contact met ons op via 085-9022100.

Sollicitatiegesprekken tijdens corona crisis
Meer nieuws? Volg ons op social media