Pauzes; waar heb je recht op?

Pauzes zijn vaak een gesprek van onderwerp tijdens de pauze zelf. Soms blijft iemand te lang zitten en iedereen kent ook wel die collega die je erop wijst dat je nog niet aan het werk hoeft als je vijf minuten voordat je pauze afloopt alweer opstaat om aan het werk te gaan. En misschien vraag je je ook af hoe dat nu eigenlijk zit tijdens de ramadan.

Hoe vaak en hoe lang pauze?

De Arbeidstijdenwet zegt dat je maximaal 12 uur per dienst mag werken en maximaal 60 uur per week. In deze wet staan ook regels voor pauzes en rusttijden. Het recht op pauze hangt dus af van het aantal uur dat je elke dag werkt. Als je langer dan 5,5 uur per dag werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Dit mag je ook opsplitsen in twee keer 15 minuten. Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Indien je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze tenminste 45 minuten. Dit mag je splitsen in 3 keer 15 minuten. Werk je minder dan 5,5 uur per dag dan mag je de pauze eventueel overslaan. Voor jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.

Pauze tijdens de ramadan

Als je minder dan 5,5 uur per dag werkt, kun je de pauze overslaan. Je kunt dan bijvoorbeeld je werkgever vragen of je eerder of later op de dag mag beginnen met werken. Als werkgever hoef je geen speciale maatregelen te nemen tijdens de ramadan, maar je kunt er natuurlijk wel rekening mee houden. Verder zijn er geen speciale regels en gelden alle bovenstaande regels. Op de website van de Rijksoverheid over de Arbeidstijdenwet kun je meer informatie vinden, maar je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt of meer informatie wilt over je pauzes.

Pauzes; waar heb je recht op?
Meer nieuws? Volg ons op social media