Op zoek naar een nieuwe baan? Wij geven 6 tips

Je hebt de knoop doorgehakt, het is tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan! Of in ieder geval het moment om eens te gaan snuffelen aan het idee van een nieuwe baan. Misschien is jouw huidige werk niet uitdagend genoeg meer of misschien start je weer op na een pauze in je carrière. Of misschien zou je wel willen blijven waar je nu werkt, maar is er helaas geen plaats meer voor jou in dit bedrijf. Geen zorgen, de recruiters van Staffchain helpen je op weg met jouw zoektocht en geven je een aantal concrete tips!

Waar een deur dichtgaat..

Op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging is altijd spannend, maar onthoud ook dat het je enorm veel kansen biedt. Want jij bepaalt zelf op welke vacatures je solliciteert. En natuurlijk is het deels afhankelijk van je ervaring en opleiding of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, maar onderschat niet hoe belangrijk werkgevers het vinden wie jij als persoon bent. Met een positieve en leergierige houding kom je een heel eind. Zorg er dus voor dat je een goede eerste indruk maakt! Want schrik niet.. uit onderzoek blijkt dat we binnen 2 seconden al een oordeel over iemand vormen. En dat deze vaak ook blijkt te kloppen. Dus houd dit in je achterhoofd wanneer je contact hebt met een leuk bedrijf of jouw (mogelijk) toekomstige werkgever.

Tip 1. Netwerken op jouw manier

Netwerken, de één lijkt ervoor geboren te zijn en de ander krijgt al rillingen bij het woord. Ons advies? Pak dit aan op een manier die bij jou past. Knoop jij moeiteloos een praatje aan met mensen die je niet kent? Bezoek dan eens een evenement waar je in contact komt met mensen die werkzaam zijn bij bedrijven waar jij enthousiast van wordt! Het kan nooit kwaad om al iemand te kennen bij een bedrijf waar je solliciteert en zo ben je er ook sneller van op de hoogte als er een plaats vrijkomt binnen dit bedrijf. 

Wanneer jij het lastig vindt om zomaar op iemand af te stappen, zal je vast niet warmlopen voor het idee hierboven. Dan raden wij aan om het dichterbij huis te zoeken. Laat vrienden, familie en anderen in je omgeving weten dat je openstaat voor iets nieuws. Dan kunnen ze je tippen wanneer ze een leuke vacature tegenkomen! Denk er wel goed over na voordat je collega's hierin betrekt, want dat kan natuurlijk tot rare situaties op de werkvloer leiden als je leidinggevende via via te horen krijgt dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. 

Tip 2. Maak jezelf vindbaar voor de juiste mensen

Goed. De buurman weet dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en heeft beloofd zijn ogen open te houden. En wie weet stuurt hij je ineens een superleuke vacature door. Maar het is altijd goed je kansen te spreiden en actief te blijven in je zoektocht naar een nieuwe functie. Want je kan niet van de buurman verwachten dat hij altijd op de hoogte is van alle vacatures die online komen. Dus maak jezelf ook vindbaar voor mensen die op zoek zijn naar iemand zoals jij:

  • Plaats je cv op vacaturesites zoals Nationale Vacaturebank en Indeed. Zo kun je benaderd worden door werkgevers en recruiters die een leuke vacature hebben die goed bij jouw profiel past. Maar let op! Als jouw huidige werkgever ook toegang heeft tot deze database, kan hij of zij jouw naam daar ook in tegenkomen. Dus houd hier rekening mee als je niet zeker weet of je werkgever hier gebruik van maakt.
  • Kies zelf wie er op LinkedIn zien dat je beschikbaar bent. Heb je een LinkedIn-profiel? Top! Heb je er geen? Dan raden wij aan er één aan te maken. Dit is een ideaal platform om in contact te komen en te blijven met zakelijke relaties. Hiernaast is een voordeel aan LinkedIn dat je zelf bepaalt wie er te zien krijgt dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Zo kun je ervoor kiezen om openlijk beschikbaar te zijn, dit houdt in dat iedereen kan zien dat jij open staat voor iets nieuws. Maar je kunt er ook voor kiezen niet openlijk beschikbaar te zijn, waardoor alleen recruiters die de betaalde zoekoptie op LinkedIn hebben jouw beschikbaar te zien krijgen. Lees meer in dit artikel van Aaltje Vincent.
  • Schrijf je in en ontvang passende vacatures in je e-mail. Vacaturesites gaan, net als iedereen, met de tijd mee. Daarom kun je vaak je e-mailadres achterlaten om vacatures zoals degene waar je net op gezocht hebt, in je e-mail te ontvangen. Dat scheelt jou weer wat zoekwerk op je vrije middag of in de late avonduren. Ook bij ons kun jij je vrijblijvend inschrijven zodat je passende vacatures direct in je mailbox ontvangt! Schrijf je vrijblijvend in en ontvang passende vacatures.  

Tip 3. Een open sollicitatie bij dat leuke bedrijf

Heb jij een bedrijf op het oog waar je graag aan de slag wil, maar staat hier geen vacature open? Trek de stoute schoenen aan en verstuur eens een open sollicitatie! Niet alleen laat je hiermee zien dat je proactief bent, maar ook dat je hen hebt uitgekozen als bedrijf waar je wilt werken. Dat is voor een bedrijf ook een enorm compliment. Wie weet kunnen ze altijd goede mensen gebruiken en komt jouw sollicitatie precies op het juiste moment om de mat vallen! En zo niet, dan kun je aangeven dat jij je graag aanbevolen houdt voor het geval er in de toekomst een passende functie vrijkomt.

Nog een concrete tip bij het schrijven van een open sollicitatiebrief: zorg ervoor dat je brief niet te lang wordt. Aangezien het bedrijf op dat moment geen vacature open heeft staan, kan het zijn dat er iets vluchtiger naar een binnenkomende sollicitatie gekeken wordt. Dus wees enthousiast, vertel wie jij bent en waarom je graag bij dit bedrijf aan de slag wil, maar maak hier geen boekwerk van.

Tip 4. Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Hoera! Wat heerlijk dat we tegenwoordig met een druk op de knop zoveel vacatures kunnen vinden. Maar goed, we gaan er wel vanuit dat je weinig zin en tijd hebt om op 50 vacatures te reageren die 'wel oké' zijn. Dus maak in jouw zoektocht vooral gebruik van de filters. De meeste vacaturesites hebben deze links staan. Zo blijven er een stuk minder vacatures over en passen deze waarschijnlijk een stuk beter bij waar jij naar op zoek bent. En als het er toch wel erg weinig zijn, kun je altijd weer één of meerdere filters uitzetten om je zoekopdracht weer wat te verbreden. 

Denk ook goed na over de woorden waarmee je zoekt. Wil je weer aan de slag in de functie waarin je ervaring hebt en heeft deze functie een gangbare functienaam? Dan kun je deze naam gewoon gebruiken. Maar ga jij op zoek naar werk waar je nog geen ervaring mee hebt, denk dan goed na op welke functienaam je zoekt. Ken je iemand die werkzaam is in deze functie? Kijk op LinkedIn hoe hij/zij de functie noemt of vraag het na. En merk je dat de functienaam die je gebruikt maar tot weinig resultaten leidt, probeer deze dan korter te maken of gebruik Google om te onderzoeken hoe anderen deze functie noemen. Voorbeeld: ben je werkzaam geweest als Junior sales consultant logistiek, maar vind je hier weinig resultaten op? Zoek dan eens op Sales consultant of Sales medewerker.

Aanrader! Sla de vacatures waar je op gereageerd hebt op, zodat je deze later kunt teruglezen. En aangezien bedrijven ze weleens offline halen als ze de eerste mensen hebben uitgenodigd, is het aan te raden de tekst even te kopiëren naar een Word-bestand of hier even een screenshot van te maken.

Tip 5. 'Men kan een paard niet lopend beslaan'

Ja, wat een mooie uitspraak hé? In ons team was hij ook niet bij iedereen bekend, maar het betekent het volgende: als je iets goed wil doen, moet je er de tijd voor nemen. Want er zijn heel erg veel vacatures. En waarschijnlijk heb jij niet alle tijd van de wereld om op ze allemaal te reageren. Of heb je hier (heel logisch) geen zin in. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is veel beter om je te concentreren op een handjevol vacatures waar jij enorm enthousiast van wordt. Om hier wat meer tijd aan te besteden en niet zomaar te gaan solliciteren op alles wat los en vast zit. 

Want het is de moeite echt waard om iets meer tijd in een sollicitatie te steken. Dit heeft een bedrijf of recruiter namelijk door en het laat zien dat jij deze vacature (en dus het bedrijf) serieus neemt. Zo zorg je ervoor dat jou cv en motivatiebrief opvallen tussen alle reacties die ze binnen krijgen. Want dat blijft natuurlijk een uitdaging. Maar geen zorgen! Wij zien hier redelijk wat cv's voorbij komen en zullen je vertellen waar wij en onze klanten nou echt blij van worden: 

  • Zorg ervoor dat je cv up to date is, geen spelfouten bevat en er professioneel uitziet;
  • Voeg een foto (en hobby's) toe zodat we een beeld krijgen van wie je bent;
  • Besteed tijd aan je motivatie en refereer hierin naar het bedrijf en waarom je hier wilt werken;
  • Wees creatief en durf op te vallen! Solliciteer bijv. met een video of presenteer je cv als een tijdschriftcover;
  • Bel het bedrijf op voordat je solliciteert. Zo kennen ze je stem en herkennen ze je naam zodra de brief binnenvalt.   

Tip 6. Maak een blijvende eerste indruk

De motivatiebrief is verstuurd en je krijgt een belletje: het bedrijf wil je graag uitnodigen om kennis te maken. Wat tof, je hebt een gesprek! Maar tegelijkertijd denk jij misschien 'oh nee, ik heb een gesprek!' Een gesprek waarin jij jezelf moet presenteren en het bedrijf moet overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Geen zorgen! Wij bereiden je hierop voor. 

Ten eerste is het geen ramp als je zenuwachtig bent, dat zijn we allemaal weleens. En het laat ook zien dat je het gesprek belangrijk vindt, dus je zou het zelfs kunnen benoemen in het gesprek als je dit fijn vindt. Leg jezelf vooral niet teveel druk op, het hoeft niet perfect te zijn. Een eerste gesprek is ook bedoeld om een eerste indruk van elkaar te krijgen. Dus wees zo eerlijk mogelijk. Dit is de beste manier om erachter te komen of deze functie en jij een goede match zijn. En je zit er dan waarschijnlijk ook een stukje kalmer bij. 

Verder is het aanrader om je een beetje voor te bereiden op het gesprek. Dus pak de website van het bedrijf erbij, lees wat ze precies doen en waar ze voor staan. Ook is het handig om de vacature en jouw motivatiebrief nogmaals door te nemen. Zo weet je weer wat je gestuurd hebt en is het ook mogelijk om een aantal vragen over het bedrijf of de vacature te stellen. Zo weten de mensen waarmee je een gesprek hebt dat jij je goed ingelezen hebt en oprecht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. En nee, het is niet te voorspellen wat ze je gaan vragen in een eerste gesprek. Maar stel jezelf voor het gesprek toch alvast de volgende vragen:

  • Waar blink jij in uit?
  • Hoe zouden vrienden of familie je omschrijven?
  • Wat geeft je voldoening in je werk/wat vind je leuk?
  • Wat is een verbeterpunt/waar ben je minder goed in?
  • Waarom wil je bij dit bedrijf aan de slag?
  • Wat zou ik willen verdienen in deze functie?

Je bent er helemaal klaar voor! Toch? 

Het is en blijft spannend, op zoek gaan naar een nieuwe baan. Maar blijf actief in je zoektocht en heb er vertrouwen in dat dit uiteindelijk goedkomt. En wil je nog een paar handige tips voor je volgende gesprek? Trek in ieder geval iets blauws aan. Waarom? En wat zijn de andere tips? Ga naar ons nieuwsartikel Illusionist Victor Mids geeft 8 tips voor jouw volgende sollicitatiegesprek.

Op zoek naar een nieuwe baan? Wij geven 6 tips
Meer nieuws? Volg ons op social media