Nieuwe CAO voor de uitzendbranche!

Voor alle mensen die in Nederland op uitzendbasis werken gaat er binnenkort wat veranderen; zij vallen namelijk binnenkort onder één CAO. De twee grote brancheorganisaties voor flexwerk, ABU en NBBU hebben dit afgesproken. 

Voorheen waren er twee verschillende uitzend-cao's, wat volgens FNV en CNV bijdroeg aan cao-ontduiking. Eind dit jaar worden de twee overeenkomsten gelijkgetrokken, waardoor het voor opdrachtgevers moeilijker zou worden om onder de collectieve afspraken uit te komen.

De 270.000 uitzendwerkers krijgen meer zekerheid. Dat hebben de vakbonden en brancheverenigingen afgesproken in de nieuwe uitzend-cao's. Zo wordt bij de beloning van nieuwe opdrachten beter gekeken naar de ervaring van mensen. Daardoor zouden nieuwe uitzendkrachten minder lang blijven hangen op de beginnersbeloning.

Ook mag niet meer herhaaldelijk een kort contract voor bijvoorbeeld een dag of een week worden aangegaan. Bedrijven mogen mensen nog steeds heel kort inhuren, maar het volgende contract moet minstens voor 4 weken worden afgesloten. En de toeslagen bij zwaar of onregelmatig werk gaan omhoog.

FNV-bestuurder Karin Heynsdijk is tevreden dat deze arbeidsvoorwaarden nu in de twee grote uitzend-cao's worden vastgelegd: "Daardoor kunnen mensen ook sneller loon opbouwen doordat ze niet de hele tijd terugvallen bij nieuwe opdrachten. Maar we zijn er nog niet en dus valt er bij het volgende cao-overleg nog wel wat te winnen."

Bron: NOS en FNV

Nieuwe CAO voor de uitzendbranche!
Meer nieuws? Volg ons op social media