Hoe ga je om met een vakantiedip?

Vakantie, wie droomt er niet van? En als het dan eenmaal vakantie is, gaat ie veel te snel voorbij. Misschien ben je deze week wel weer begonnen en heb je moeite met opstarten. Op de nieuwswebsite nu.nl staat in een interview wat je ertegen kunt doen en ook hoe die omschakeling eigenlijk werkt.

Zo zegt Fennande van der Meulen, werkgelukcoach bij Happy Office, dat een zachte landing belangrijk is en dat het goed is om na je vakantie even rustig de tijd te nemen om thuis te komen en wat aan te rommelen. Dat zegt ook Wouter Voorland, arbeidspsycholoog bij De Werkpsycholoog, in hetzelfde artikel: "Bijna geen enkele baan kan concurreren met elke dag naar het strand, een berglandschap en alle vrije tijd die je maar wil. Daar kan werk niet tegenop. De omschakeling van veel vrijheid naar terug in een keurslijf: dat idee wekt weerzin op.” De werkgelukcoach noemt dan ook vijf belangrijke punten om ervoor te zorgen dat je baan leuk is en je niet in een te grote dip komt na je vakantie:

  • Hou het vakantiegevoel vast. Ga in je lekkerste vakantiebroek naar je werk, zet onderweg in de auto de Italiaanse radio op om de taal nog even te horen en eet nog even wat je ook at op vakantie.
  • Je kunt niet blijven ontsnappen. Bedenk wat het was dat jou zo gelukkig maakte op vakantie. Was dat veel buiten zijn? Veel tijd met je familie doorbrengen? Lezen? Neem de tijd daar goed bij stil te staan.
  • Merkte je op vakantie dat je gelukkig werd van buiten zijn? Plan dan elke werkdag een lekkere wandeling buiten. Wil je meer tijd met je familie, spreek dan met jezelf af elke dag écht om rond 17:00 naar huis te gaan en hou je daar ook aan. Voordat je het weet, is het winter en zit je weer in precies dezelfde sleur als daarvoor.
  • Bedenk dat je werk echt niet elke dag leuk hoeft te zijn.
  • Hemel je vakantie niet teveel op. Het is fijn om weer onder collega's te zijn en een vast ritme aan te houden. We weten dat mensen daar goed bij gedijen.
  • Zie je er als een berg tegenop om weer aan de slag te gaan en ben je alleen maar aan het klagen? Dan is het misschien tijd om een andere baan te zoeken.We hopen natuurlijk dat jouw baan leuk is. En dat je vakantie leuk was. En dat je nu met heel veel energie weer aan de slag bent gegaan. Maar mocht dat niet zo zijn, bekijk dan snel ons vacatureaanbod of bel één van onze collega’s (die momenteel niet op vakantie zijn….) voor een leuke, passende baan.

Hoe ga je om met een vakantiedip?
Meer nieuws? Volg ons op social media