Is het beroep van koning(in) een prinsheerlijke baan of toch niet?

Vandaag viert onze koning zijn 56e verjaardag en tevens zijn 10-jarig jubileum als Koning van Nederland. Maar wat houdt het beroep 'koning' eigenlijk precies in? Zijn er speciale regels en welk salaris kun je verwachten? Laten we eens een kijkje nemen.

Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander der Nederlanden onze koning, nadat hij het stokje heeft overgenomen van (ondertussen) prinses Beatrix. Af en toe krijgen we via de media een inkijkje in het leven van onze koning, maar stiekem blijven we toch nieuwsgierig naar hoe het nou echt is om koning of koningin te zijn. Als experts in werving zijn we ook wel benieuwd naar de arbeidsvoorwaarden van dit unieke beroep.

Het gevaarlijkste beroep ter wereld

Historisch gezien is het beroep van koning(in) het gevaarlijkste beroep ter wereld. Tussen 600 en 1800 liepen koningen in Europa zelfs meer risico om het loodje te leggen dan soldaten in het leger! De Volkskrant heeft hier in 2013 een interessant artikel over geschreven. 

Gelukkig loopt onze koning tegenwoordig veel minder gevaar en ziet zijn takenpakket er anno 2023 heel anders uit. Hij mag ministers en staatssecretarissen benoemen en hij zet samen met de minister zijn handtekening onder wetten en besluiten die door onze regering worden doorgevoerd. Maar de minister draagt daarbij de verantwoordelijkheid.

Salaris, vacatures en je baankans als koning

Denk je erover om koning(in) te worden? Helaas is er maar één staatshoofd nodig in ons land, en je kunt alleen in aanmerking komen voor deze functie als je toevallig de wettelijke erfgenaam bent van de huidige koning. Dus, we raden je toch aan om een andere carrièrerichting te kiezen. Maar dat betekent niet dat het niet leuk is om je even te verdiepen in dit unieke beroep. Welke eigenschappen zijn eigenlijk belangrijk als je koning wilt worden? Je kunt er alles over lezen op www.nationaleberoepengids.nl/koning

Ontdek je ideale carrièrepad en bekijk onze openstaande vacatures

Als het idee om koning(in) te worden niet langer jouw ambitie is, hoef je je geen zorgen te maken! Op nationaleberoepengids.nl vind je waardevolle informatie om je te helpen bij het verkennen en vinden van jouw ideale carrièrepad. Ze bieden een breed scala aan informatie over verschillende beroepen en vakgebieden. En zodra je weet welke functie jij ambieert, nodigen we je uit om te kijken naar onze openstaande posities. Bij ons vind je regelmatig vacatures voor functies zoals Financieel Administratief Medewerker, Verkoopconsulent, Horeca-medewerker of Office Assistent.

Veel succes met het ontdekken van jouw toekomstige loopbaan!

Is het beroep van koning(in) een prinsheerlijke baan of toch niet?
Meer nieuws? Volg ons op social media