Het belang van Onboarding in de huidige arbeidsmarkt

Het vinden en behouden van nieuwe medewerkers blijft een uitdaging in de huidige arbeidsmarkt. Onboarding, het proces waarbij nieuwe medewerkers snel vertrouwd worden met de bedrijfscultuur, procedures en met hun nieuwe collega's, is mega belangrijk voor een soepele start in hun nieuwe functie

Waarom Onboarding cruciaal is

Onderzoek, zoals die van de Studytube Learning & Development Monitor, laat zien hoe belangrijk het is. Wist je bijvoorbeeld dat 4% van de nieuwe medewerkers na een slechte eerste werkdag meteen weg wil? En nog erger, maar liefst 26% vertrekt binnen een jaar. Dit onderstreept hoe belangrijk het is om een goede onboarding te hebben.

De juiste aanpak voor effectieve onboarding 

Een effectieve onboarding gaat verder dan alleen het leren van werkzaamheden; het draait om het creëren van een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid bij de nieuwe organisatie vanaf het begin. 

Hier zijn een paar manieren waarop werkgevers dat kunnen aanpakken: 

 • Buddy systeem: Een steuntje in de rug  
  Het aanstellen van een buddy (ervaren collega’s), die de nieuwe collega's begeleiden en regelmatig vragen hoe het gaat en waar ze vastlopen. De buddy is een ambassadeur van jou bedrijf en kan dit het best overbrengen op de nieuwe medewerker.   
 • Kennismakingsbijeenkomsten: beginnen met een binnenkomer 
  Het organiseren van speciale kennismakingsbijeenkomsten, zoals een informele lunch om elkaar te ontmoeten. 
 • Trainingen en Workshops: Kennis is kracht 
  Het aanbieden van relevante trainingen en workshops, gericht op de behoeften van nieuwe medewerkers, inclusief uitleg over de kernwaarden van het bedrijf en hoe het bedrijf in elkaar steekt.
 • Een warm welkom: Persoonlijke aandacht 
  Het intern informeren over de start van een nieuwe collega, zodat ze een warm welkom krijgen. Denk hierbij ook aan het personaliseren van de nieuwe werkplek met kleine attenties zoals bloemen of een welkomstcadeautje.
 • Persoonlijke connecties: Verbondenheid 
  Het inplannen van 1-op-1 gesprekken tussen nieuwe medewerkers en relevante teamleden, om de persoonlijke band te versterken en korte communicatielijnen te creëren. 
 • Duidelijke informatie: Wegwijs in de systemen 
  Zorg voor duidelijke info over systemen en procedures, zodat niemand verdwaalt in de digitale wereld van het bedrijf. 

Onboarding Staffchain

De Voordelen van een goede Onboarding 

Een gestructureerd en doelgericht onboardingproces is niet alleen gunstig voor nieuwe medewerkers, maar ook voor de gehele organisatie. Het vergroot de betrokkenheid en tevredenheid van het personeel, en vermindert de kosten en moeite die gepaard gaan met het constant moeten werven en inwerken van nieuw personeel. Kortom, een goede onboarding legt de basis voor een langdurige en succesvolle relatie tussen medewerkers en het bedrijf.

Wil je jouw Onboardingproces verbeteren? 

Bekijk wat we voor jou kunnen betekenen via onze inhouse HR en recruitment mogelijkheden, of neem vandaag nog contact met ons op voor een analyse van jouw huidige situatie met Shirley Koolen - den Boon. Of telefonisch via 06 16 54 94 30. 💪

 

Het belang van Onboarding in de huidige arbeidsmarkt
Meer nieuws? Volg ons op social media