Goed nieuws voor net-afgestudeerden!

De arbeidsmarkt voor startende hbo’ers en wo’ers ziet er goed uit! De startsalarissen stijgen, afgestudeerden vinden sneller een baan en krijgen weer iets vaker een vast contract. Dat blijkt uit het onderzoek Studie & Werk 2019, uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek.

In 2016-2017 studeerden meer hbo’ers en wo’ers af dan ooit tevoren. De stijging in het wo wordt veroorzaakt door een toename in het aantal internationale studenten. Uit het onderzoek blijkt dat afgestudeerden van 2016-2017 gunstige arbeidsmarktperspectieven hebben: de kans op werk, de kans op een vast contract en het startsalaris zijn allen gestegen, terwijl de duur tot een substantiële baan kleiner is geworden. Met name de situatie van afgestudeerden in de conjunctuurgevoelige alfa- en gamma-opleidingen is sterk verbeterd ten opzichte van enkele jaren geleden.

De kans op een vast contract is het sterkst gestegen voor hbo-medici, wo-medici en afgestudeerden aan hbo alfa-, bèta- en gamma-opleidingen. Zoals ieder jaar zijn er flinke verschillen tussen opleidingen in de arbeidsmarktsituatie van afgestudeerden. Studies in de richtingen Taal en communicatie (hbo en wo), Kunst en cultuur (hbo en
wo), enkele hbo-studies in de richting Economie zoals toerisme, sport en management en vrijetijdsmanagement (hbo) en enkele wo-studies in de richting Maatschappij zoals culturele antropologie en sociologie hebben een relatief zwakke positie als gekeken wordt naar het startsalaris, de duur tot een substantiële baan en de kans op een vast contract. Daartegenover staan de gunstige startposities van afgestudeerden van opleidingen in de richtingen Onderwijs (hbo en wo), Zorg (hbo en wo), Techniek (hbo en wo), Exact en IT (wo) en Economie (wo). Tabel S.1.1. toont voor het hbo en wo de vijf opleidingen met de kortste en langste duur tot een baan van substantiële omvang en salaris en de vijf opleidingen met het hoogste en laagste startsalaris.

Kortom, ook voor studenten en net-afgestudeerden ziet het er de komende tijd goed uit. Ben jij net afgestudeerd en op zoek naar een passende baan? Bekijk dan snel ons vacatureoverzicht!

Goed nieuws voor net-afgestudeerden!
Meer nieuws? Volg ons op social media