Blue Monday: tips voor een leuke werkdag

Blue Monday valt dit jaar op 20 januari 2020. Deze maandag is statistisch gezien de grootste baaldag van het jaar. Het is 's ochtends nog donker buiten, het weer is niet geweldig en waarschijnlijk had je vanochtend helemaal geen zin in je werk. Maar het is je (hopen we) toch gelukt. Goed bezig! En nu je toch goed bezig bent, helpen wij je om van deze Blue Monday een leuke dag te maken. Want als jij vrolijk bent, ben je een stuk productiever én haal je veel meer plezier uit je werk. Met onze tips maak je van iedere werkdag een leuke dag: 

Tip 1. Bouw een band op met collega’s

Je collega's, je ziet ze de hele dag door. Dan is het ook fijn als je goed met ze overweg kan. Oké, dit is met de ene collega makkelijker dan met de ander. Maar steek hier toch wat moeite in. Volgens psycholoog Donald Clifton zorgen vriendschappen op het werk voor stabiliteit en geluksmomenten. En het hoeft niet altijd om een vriendschap te gaan. Doe bijvoorbeeld eens iets om een collega een glimlach te bezorgen en je zult zien dat ook jij je direct een stuk beter voelt. Waardering en sociaal contact is erg belangrijk!

Tip 2. Probeer zoveel mogelijk te bewegen

Neem de trap, loop in de pauze een rondje of trakteer jouw collega's op een kop koffie. Hoe je het doet, kun je zelf invullen. Maar probeer geregeld van je werkplek af te komen en beweeg ook buiten werktijd voldoende. Vooral zittend werk vergroot de kans op stress, overgewicht, een hogere bloeddruk en een hoger cholesterolgehalte. Door even van je werkplek af te gaan, ben je in beweging én breng je je gedachten even naar een andere plek.

Tip 3. Beloon jezelf en vergroot je geluk

Zelfvertrouwen kan erg belangrijk zijn in het ervaren van geluksgevoelens. En door jezelf af en toe belonen zit je een stuk lekkerder in je vel op werk. Een beloning zorgt namelijk voor enthousiasme, energie, meer doorzettingsvermogen en een gevoel van trots. Dat concludeerden onderzoekers William Macey en Benjamin Schneider. Dus reflecteer af en toe je werkdag en sta er vooral even bij stil dat je goed bezig bent!

Tip 4. Probeer minder te multi-tasken

Het is maandag en dan ligt je bord (of bureau) vaak weer vol met werk. En dan kan het verleidelijk te zijn om van alles tegelijkertijd te doen. Maar dat je kan multi-tasken, betekent niet dat dit altijd goed voor je is. Multi-tasken zorgt er namelijk voor dat mensen meer stress ervaren en uiteindelijk minder werk afkrijgen. Dus probeer je te richten op één taak en geef hier al je aandacht aan. Zo voorkom je een stressgevoel en voel jij je aan het einde van de dag een stuk beter over je werk.

Hopelijk kom jij deze Blue Monday fluitend door met onze tips. Helpen deze niet en is de maandag gewoon niet jouw dag? Troost je dan met de gedachte dat iedere werkdag een einde heeft, ook deze maandag. En wanneer je al een tijdje weinig plezier aan je werk beleeft, kan het geen kwaad een kijkje te nemen op onze vacature-pagina of jezelf vrijblijvend in te schrijven voor onze mailings. Zo ontvang je vacatures die bij jou passen direct in de mailbox! Wij helpen je graag aan werk waar je iedere dag met plezier naartoe gaat. 

Blue Monday: tips voor een leuke werkdag
Meer nieuws? Volg ons op social media