Voorbereiden sollicitatiegesprek: 11 tips!

Gefeliciteerd! Je hebt gesolliciteerd voor die fantastische vacature en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Maar hoe bereid je je nu eigenlijk voor op dat kennismakingsgesprek? Het is natuurlijk belangrijk om een goede indruk achter te laten en zo je kansen op de baan te vergroten. Een sollicitatiegesprek biedt de organisatie namelijk de kans om jou beter te leren kennen, omdat een CV (en motivatiebrief) lang niet alles vertellen.

Bij Staffchain staan we klaar om je te helpen bij de voorbereiding van je sollicitatiegesprek, zodat je die droombaan kunt veroveren.
Staffchain, sollicitatietips

Hier zijn 11 handige tips:

1. Leer alles over de organisatie

Begin met het grondig bestuderen van de organisatie waar je op gesprek gaat. Als je niets weet over de organisatie, kan dat een slechte eerste indruk achterlaten. De website van de organisatie is vaak een goede bron van informatie, inclusief details over hun activiteiten, producten of diensten, kernwaarden en team. Op social media krijg je vaak een informeler kijkje in de keuken, dus check ook zeker die kanalen. En vergeet niet om het laatste nieuws over de organisatie te achterhalen.

2. Begrijp de vacature

Nu je meer weet over de organisatie, duik nogmaals in de vacature. Dit is waarvoor je gesolliciteerd hebt en waar het gesprek over zal gaan. Let op de verantwoordelijkheden, taken, gewenste eigenschappen en voorwaarden.
Is de vacature grotendeels duidelijk, maar begrijp je bijvoorbeeld een taak niet? Dat is niet erg! Een sollicitatiegesprek is tweezijdig.

3. Leer je gesprekspartner kennen

Het is altijd handig om te weten met wie je het gesprek zult hebben. Zoek de naam en functie van je gesprekspartner op via de website van het bedrijf of op LinkedIn. Dit kan soms verrassend nuttige informatie opleveren. Misschien hebben jullie wel een gedeelde achtergrond, zoals dezelfde basisschool, wat het gesprek alleen maar interessanter kan maken.

4. Stel vragen

Bedenk vragen over de organisatie, de vacature en het team. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent en een weloverwogen keuze maakt.
Vragen die je zou kunnen bedenken kunnen dus gaan over de organisatie en de vacature. Maar ook over bijvoorbeeld het team! Past dit allemaal bij het plaatje waar jij naar op zoek bent?

Sollicitatietips, voetbal

5. Oefen met het voorstellen van jezelf

Aan het begin van het sollicitatiegesprek is het prettig om elkaar eerst op informele wijze te leren kennen. Meestal zal je gesprekspartner vragen om jezelf voor te stellen. Let goed op wat je gesprekspartner tijdens zijn of haar introductie vertelt en hoe lang dit duurt. Dit geeft namelijk indirect aan waar hij of zij interesse in heeft, wat jij vervolgens kunt spiegelen.

Het is belangrijk om jezelf tijdens deze kennismaking van een andere kant te laten zien dan alleen je werk gerelateerde aspecten uit je CV. Vertel gerust over je hobby’s en wat je graag in je vrije tijd doet. Let er echter wel op dat je niet te persoonlijk wordt in je verhalen.

Aan het einde van je introductie kun je nog kort samenvatten wat je gestudeerd hebt, wat je werkervaring is en hoe je bij dit sollicitatiegesprek terecht bent gekomen en waarom je bij de organisatie wilt werken. Dit vormt een natuurlijke overgang voor je gesprekspartner om verder te gaan met vragen over je CV.

6. Oefen op lastige vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek zal voornamelijk jouw gesprekspartner de vragen stellen. Je kunt je hier echter al op voorbereiden, omdat een aantal vragen vaak terugkomen in dergelijke gesprekken. Door te oefenen met het beantwoorden van veelvoorkomende vragen zoals 'Vertel iets over jezelf', 'Waarom wil je hier werken?', 'Wat maakt jou geschikt voor deze functie?' en 'Waar zie je jezelf over vijf jaar?', kun je je zelfvertrouwen vergroten en je voorbereiden op mogelijke vragen tijdens het gesprek.

7. Verklaar gaten in je CV

Bereid je voor om vragen te beantwoorden over eventuele gaten in je CV. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je van januari tot en met juli 2022 geen baan hebt gehad? Maar denk hierbij ook aan vragen over waarom je vaak van baan bent gewisseld. Of dat je steeds erg kort ergens gewerkt hebt.

Wat hiervoor de beste voorbereiding is, is om naar je eigen CV te kijken en jezelf af te vragen: waar zou ik vragen over gaan stellen als ik deze persoon zou gaan aanstellen? Mocht je dit lastig vinden, dan kan je altijd je moeder, broer, vriend of vriendin vragen om naar jouw CV te kijken en vragen op te stellen.

8. Ken je sterke- en verbeterpunten

Waar je ook zeker vragen over gaat krijgen zijn je sterke- en verbeterpunten. Meestal vraagt jouw gesprekspartner om er beide drie op te noemen. Bedenk dus goed van tevoren welke dit zijn! Wat hierbij handig is, is om deze competenties aan te laten sluiten bij de vacature. Vaak staat er letterlijk in de vacaturetekst wat voor persoon zij zoeken. Zorg er daarnaast ook voor dat je minimaal één sterk punt hebt die niet in het vacatureprofiel staat. Als iedereen namelijk alleen de sterke punten uit het profiel opnoemt, wat maakt jou dan speciaal? En geef ook voorbeelden, die deze punten ondersteunen.

Voor de verbeterpunten is het handig om er een paar te benoemen die jouw functioneren in deze baan niet gaan belemmeren, of in ieder geval niet veel.

Benoem op welke punten jij je nog graag zou willen ontwikkelen/verbeteren. Of buig het om naar een sterk punt. Ben je bijvoorbeeld ongeduldig? Vertel dat je hierdoor altijd snel aan de slag gaat en een hardwerkende medewerker bent! En ten slotte: elk mens heeft verbeterpunten, dus ga niet zeggen dat jij ze niet hebt! Dan laat je juist een slechte indruk achter bij jouw gesprekspartner.

Sollicitatietips | Staffchain

9. Oefen het sollicitatiegesprek met iemand

Je hebt er al een hele voorbereiding opzitten. Nu is het tijd om jouw opgedane kennis en kunde te gaan oefenen. Het is fijn om bepaalde situaties alvast een keer gehad te hebben, zodat je de tweede keer weet hoe je hierop moet reageren. Als je bijvoorbeeld voor de eerste keer gaat skeeleren is dat erg lastig en is de kans groot dat je valt. Ga je voor de tweede keer skeeleren, dan neem je de ervaring van de eerste keer mee. Je zal merken dat je de balans beter kan houden, beter kan sturen en wellicht al kan remmen! Dit heet ook wel het leereffect. Het oefenen van jouw sollicitatiegesprek hoort daardoor zeker bij de voorbereiding.

10. Kleed je passend

Natuurlijk is het belangrijk om je netjes te kleden voor een sollicitatiegesprek. Maar kijk ook naar wat de dresscode is op de werkvloer bij de organisatie waar je gaat solliciteren (dit heb je al kunnen achterhalen bij het inlezen van de organisatie). Het is gek om in pak met stropdas te komen als ze in de organisatie elke dag T-shirts met sneakers dragen. In zo’n geval kan je bijvoorbeeld een nette blouse met nette broek aandoen. En vergeet niet, het is altijd beter om iets te formeel dan te informeel gekleed te zijn voor een sollicitatiegesprek.

Wat verder bij een gepaste outfit hoort is dat je er verzorgd uitziet. Zorg ervoor dat je nagels schoon en geknipt zijn, dat je haar netjes zit en je je baard bijgewerkt hebt.

11. Wees op tijd

Last but not least: wees op tijd! Kom je te laat op een sollicitatiegesprek dan sta je al 10-0 achter bij binnenkomst! Je gesprek zal ook niet soepel verlopen, omdat je waarschijnlijk gehaast hebt om toch op tijd te komen en hierdoor ook gehaast in je antwoorden.

Zoek het adres op en bereken jouw route uit. Ga je met het OV? Pak dan een trein of bus eerder, zodat je sowieso op tijd komt. Als je met de auto gaat kan je op Google Maps de route op een bepaald tijdstip berekenen. Ga hierbij uit van het slechtste scenario en houd rekening met files.

Let er ten slotte op dat je niet veel te vroeg op jouw afspraak bent! Jouw gesprekspartner vindt het echt niet fijn als jij een uur van tevoren al in de wachtruimte zit te wachten. Zorg er voor dat je altijd zo’n 10 minuten voor de afspraak in het gebouw aanwezig bent. Dan kan jij je rustig melden bij de receptie, wat te drinken pakken en kan jouw gesprekspartner ook relaxt aan het gesprek beginnen.

Succes!

We hopen dat deze tips je helpen bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. Voor verdere vragen kun je altijd contact met ons opnemen via info@staffchain.nl. Veel succes!

Voorbereiden sollicitatiegesprek: 11 tips!
Meer nieuws? Volg ons op social media