Veel mensen onderschatten vaak het belang van het opstellen van hun CV. Hoewel het maken van een goed CV geen hogere wiskunde is, vergeten mensen vaak hoe cruciaal het is. Je CV is namelijk je eerste indruk, en je wilt eruit springen om geselecteerd te worden voor een kennismakingsgesprek.
Bij Staffchain zoeken, beoordelen en bekijken we dagelijks talloze CV’s. Dankzij onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis van recruitment, weten we precies waar je op moet letten bij het opstellen van je CV. Welke onderdelen mogen niet ontbreken? En wat zijn de do’s en don’ts als het aankomt op je CV?
Om het je gemakkelijker te maken, hebben we een stappenplan opgesteld.
Stap 1: De beste foto kiezen
Een goede (zakelijke) foto is erg belangrijk op jouw CV, omdat dit het eerste is wat opvalt wanneer een recruiter jouw CV opent. De beste foto om op je CV te plaatsen is een portretfoto. Zorg ervoor dat deze foto recent is en van goede kwaliteit. Kies een foto waarop je alleen staat en in de camera kijkt. En vermijd het gebruik van een selfie waarop je telefoon nog te zien is.
De bovenstaande foto's laten zien hoe het wel en niet moet. De twee linkerfoto's zijn goede foto's voor gebruik op een CV. De twee rechterfoto's zijn ongeschikt voor gebruik op een CV. Selfies in de spiegel en het dragen van een zonnebril zijn gewoon geen goede opties.
Stap 2: De NAW gegevens
Je persoonlijke gegevens (NAW gegevens), oftewel Naam, Adres en Woonplaats. Daarnaast is het belangrijk om je telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Het vermelden van jouw geboortedatum is niet verplicht. De gegevens zijn belangrijk voor recruiters en HR-medewerkers, zowel om te beoordelen of je in de buurt van de vacature woont als om contact met je op te nemen voor verdere stappen in het sollicitatieproces, zoals een kennismakingsgesprek of om je op de hoogte te stellen van de uitkomst van je sollicitatie.
Stap 3: Een introductie (persoonlijk profiel)
Met een CV vormt een recruiter in korte tijd een beeld van je, een introductie is daarin erg belangrijk. Het doel van dit gedeelte is om een beknopt inzicht te geven in wie je bent als persoon en wat je professioneel te bieden hebt. Dit kan persoonlijke details bevatten, zoals hobby's, levenssituatie (bijvoorbeeld of je samenwoont met je partner en hond), en andere relevante persoonlijke informatie.
Het tweede deel van je introductie is de plek om je vaardigheden en doelen te benadrukken. Hier kun je bespreken waar je talent ligt, wat je zoekt in een nieuwe baan en je huidige werkervaring. Bijvoorbeeld, na 10 jaar gewerkt te hebben in een magazijn, ben ik nu op zoek naar een nieuwe uitdaging waar gezelligheid in een team centraal staat.
Stap 4: Jouw talenten
Om de recruiter een goed beeld van jou te geven zijn je sterke punten erg belangrijk. Sterke punten worden ook wel competenties genoemd. Je kan er op rekenen dat er tijdens je sollicitatiegesprek gevraagd gaat worden naar deze competenties. Een paar voorbeelden van competenties:
- Leergierig
- Proactief
- Geduldig
- Secuur
- Spraakzaam
- Creatief
- Ondernemend
Zorg ervoor dat je, mocht het gevraagd worden in een sollicitatiegesprek, voorbeelden kan geven waaruit blijkt dat jij over deze eigenschappen beschikt. In een sollicitatie wordt vaak ook gevraagd naar je minder sterke eigenschappen of verbeterpunten. Lees in deze blog alles over vragen die je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.
Stap 5: Jouw opleiding(en) en cursussen
Bij deze stap gaat het over de inhoud van je ervaring en kennis. De titel ‘Jouw opleiding(en) en cursussen’ spreekt eigenlijk al voor zich. Onder dit kopje zet je alle opleidingen en/of cursussen die je hebt afgerond. Zet hier het jaartal bij van de periode waarin je deze hebt afgerond. Mocht je nog bezig zijn met een cursus of opleiding zet je het jaartal van begin neer en voor de einddatum gebruik je ‘heden’. Je kan een korte toelichting opschrijven over de inhoud van de opleiding/cursus, daarnaast kan je je stages benoemen.
Stap 6: Jouw werkervaring
Je werkervaring is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je CV. Voor veel vacatures is bepaalde ervaring een vereiste. De recruiter beoordeelt in dit gedeelte of je, op basis van je ervaring, geschikt bent voor de betreffende functie. Zorg ervoor dat je je werkervaring in chronologische volgorde zet (van nieuw naar oud). Geef de naam van de organisatie, je functietitel (en de bijbehorende taken) en in welke periode je deze functie hebt vervuld.
In vacaturebanken/ jobboards zoeken recruiters vaak op specifieke taken die een kandidaat moet vervullen. Als ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar een callcenter medewerker, kunnen ze zoeken op termen als ‘callcenter medewerker’ of ‘klantenservice medewerker’, maar ook op taken zoals ‘telefonisch contact’. In dit geval is ervaring met telefonisch contact vereist, maar dit hoeft niet noodzakelijk als callcentermedewerker te zijn.
Stap 7: Overige informatie
Als je nog overige informatie hebt die je graag met de recruiter wilt delen, kun je deze in dit tekstvak vermelden. Denk bijvoorbeeld aan de talen die je beheerst en op welk niveau, maar ook details over je hobby's, talenten en zelfs vrijwilligerswerk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je CV een volledig beeld geeft van wat je aan de recruiter wilt overbrengen. Hierdoor vergroot je de kans dat je opvalt en dat je jezelf als kandidaat onderscheidt.
Stap 8: Referenties
Om te checken of jij geschikt bent voor een functie, kan een recruiter contact opnemen met een referentie van jou. Met het toevoegen van een referentie aan je CV vergroot je je betrouwbaarheid, let erop dat je wel de juiste personen vermeldt als referentie. Bij voorkeur is dat iemand met een ‘hogere’ functie, zoals je ex-leidinggevende, en niet je collega met dezelfde functie. Zorg ervoor dat je altijd toestemming vraagt aan jouw referenties voordat je hun contactgegevens deelt op je cv. Meestal zijn twee referenties vaak al genoeg op je CV.
Stap 9: Koppel je LinkedIn
Het toevoegen van een linkje naar je LinkedInpagina is geen vereiste maar wel een aanrader. Dit zorgt ervoor dat de recruiter inzicht krijgt in je netwerk en heel makkelijk contact met je kan maken, mocht je bijvoorbeeld de telefoon niet opnemen.
Stap 10: De Lay-out
Vaak begin je je CV met een lay-out, maar door het toevoegen van tekst kunnen dingen verschuiven. Zorg ervoor dat je na het schrijven van je CV de lay-out weer netjes maakt. Onder lay-out valt ook spelling; zorg ervoor dat iemand je CV nog controleert voordat je hem opstuurt. Je CV moet de reruiter een goede indruk van je geven, verschoven stukken tekst en spelvouten is dus niet wat je wilt!
Stap 11: Maak je CV op maat naar de vacature
Je CV is klaar! In ieder geval de standaardversie. Zorg ervoor dat je je CV aanpast naar de vacature waarop je solliciteert. Je kan de lay-out, introductie, competenties en werkervaring aanpassen aan de vereisten van de functie. Bedenk dan wat een recruiter graag wil zien in een sollicitant voor de functie en bepaal op basis daarvan welke aspecten je meer wilt benadrukken. Zorg dat je zoveel mogelijk opvalt, zodat je wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek van je droombaan!