Hoeveel vakantiedagen heeft de Koning?

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix ontvangen conform de Grondwet een uitkering. Deze leden van het Koninklijk Huis worden beschouwd als 'trendvolgers'. Dit betekent dat hun salarissen (uitkeringen) in lijn zijn met de salarissen van ambtenaren. Wanneer ambtenaren een salarisverhoging krijgen, geldt dit ook voor de genoemde leden van het Koninklijk Huis. Als ambtenaren echter geen salarisverhoging krijgen, blijft hun uitkering eveneens onveranderd.

Koning vakantie

De Dienst van het Koninklijk Huis (DKH) heeft als voornaamste taak de ondersteuning van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en andere leden van het Koninklijk Huis bij hun dagelijkse werkzaamheden. Deze dienst telt bijna 300 medewerkers.

Voor deze medewerkers geldt de cao Het Rijk. Volgens deze cao hebben zij recht op 144 vakantie-uren per jaar, die zij kunnen benutten vanuit een IKB-budget. Het is echter belangrijk op te merken dat de koning altijd in functie is, tenzij hij zich in zijn privéverblijf bevindt. Hoewel de koning en zijn familie af en toe met vakantie gaan, blijft de koning altijd in zijn officiële hoedanigheid opereren, aangezien zijn persoon onlosmakelijk verbonden is met zijn ambt.

Het is overigens zo dat de koning ook tijdens Koningsdag geen vrije dag heeft, omdat deze dag een cruciale nationale gebeurtenis is waarbij de koning zijn ambt uitoefent.

Samenvattend, de correcte informatie laat zien dat de medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis wel degelijk vakantiedagen hebben, overeenkomstig de bepalingen van de cao Het Rijk.

Op zoek naar een baan waar vakantie-uren geen schaars goed zijn? Waar je de tijd hebt om even te ontspannen, een hole-in-one te slaan op de golfbaan, of je culinaire talenten te laten schitteren in de keuken? Kijk dan niet verder! Onze vacatures bieden jou de perfecte balans tussen werk en vrije tijd.

Ontdek hoe jij kunt genieten van een koninklijk aantal vakantie-uren terwijl je jouw carrière naar nieuwe hoogten stuwt. Jouw droombaan wacht op je!