Wel of geen koptelefoon op het werk?

Discussie hier op de werkvloer. Wel of geen koptelefoon op tijdens het werk? Met de komst van steeds meer open kantoren en flexplekken zijn de klassieke kantoorhokjes wat weggevallen en is er veel meer interactie met collega’s. Dat kan leuk zijn, maar wellicht ook heel storend. Misschien vind jij het wel heel irritant als je collega zit te eten of hoor jij liever je eigen muziek in plaats van die standaard playlist die dagelijks uit de radio komt.

Uit onderzoek van Radius Global Market Research is namelijk gebleken dat geluidsoverlast op de werkvloer leidt tot stress en concentratieproblemen. Hierbij vormen gesprekken tussen collega’s en telefoongesprekken de grootste bron van ergernis. Een percentage van 79 procent vindt dat geluidsoverlast het moeilijk maakt om zich te concentreren. En volgens bijna een derde gaat het ten koste van de productiviteit.

Noise cancelling headphones zijn daar het antwoord op. Daarmee hoor je bijna niets in je omgeving. Dus ook je collega’s niet. Mediabedrijf Blendle heeft een omgangsregel ingesteld voor het gebruik van de koptelefoon. Als iemand een koptelefoon op heeft, dan stuur je diegene niet. In plaats daarvan stuur je een bericht via e-mail of chat.
Volgens informaticus Cal Newport draagt de koptelefoon bij aan deep work, dat houdt in dat je voor korte tijd zonder afleiding en heel geconcentreerd werkt waardoor je zeer productief bent. Je verwerkt minder prikkels en komt minder moe thuis. Gevolg is wel dat je collega’s naar je moeten schreeuwen of misschien van hun plek af moeten komen om je even op je schouder te tikken.

In deze vakantieperiode hebben wij er hier geen last van en is deep work geen probleem. Dus op dit moment even geen noise cancelling headphones. Wel zo gezellig voor iedereen. Volgende week zal het echter aanzienlijk drukker worden hier. Ook heel gezellig natuurlijk, maar misschien komen we er dan wel even op terug.
Wel of geen koptelefoon op het werk?
Meer nieuws? Volg ons op social media