Waarom een salarisindicatie belangrijk is

Het schrijven van een goede vacaturetekst, dat wordt steeds belangrijker. Je wil namelijk dat de juiste kandidaten aangetrokken worden tot het lezen van de tekst én dat zij daarna actie ondernemen. Oftewel, je wilt dat ze gaan solliciteren! Het benoemen van de voorwaarden is één van de onderdelen van een vacaturetekst. Waar de salarisindicatie weer onder valt. In deze blog leggen wij uit waarom het belangrijk is om de salarisindicatie ook daadwerkelijk te benoemen.

Het profiel dat de kandidaat zoekt

Een kandidaat heeft een bepaald profiel in het hoofd bij het zoeken van een nieuwe baan. De regio, de functie, de soort organisatie, het team, maar ook het salaris. De kandidaat wil vaak een stap omhoog doen of in ieder geval gelijk blijven in salaris. Is het salaris lager? Dan haakt de kandidaat vaak af. Tenzij de overige punten die net genoemd zijn kunnen compenseren. Zoals de werksfeer van de organisatie die de kandidaat erg aanspreekt. Het is echter niet erg als een kandidaat afhaakt op het salaris van de organisatie! Dan is er immers geen match.

Het scangedrag van de kandidaat

Het profiel van de kandidaat is dus opgesteld. De volgende actie is dat er gezocht gaat worden naar vacatures. En die zijn er momenteel in overvloed wegens de krappe arbeidsmarkt! Een kandidaat heeft de banen daardoor voor het uitkiezen. Het eerste wat een kandidaat daarom doet bij het zoeken naar een baan is het scannen van de vacatures. Met een snelle blik gaat de kandidaat over de tekst heen. Op zoek weer naar de locatie, functie, type organisatie en de arbeidsvoorwaarden. Binnen enkele seconden bepaalt de kandidaat: match of geen match?

Waarom het salaris in de vacaturetekst zetten belangrijk is

Om te beginnen: 78% van de kandidaten zegt minder snel te solliciteren als het salaris niet in de vacaturetekst staat. 22% geeft zelfs aan een vacature zonder salarisindicatie helemaal links te laten liggen. Geen salaris benoemen zal je dus sollicitaties gaan kosten!

‘’Je gaat toch ook geen boodschappen doen als je niet weet wat de prijs is?’’, Aldus één van de ondervraagde werkzoekenden.

Het is dus zeker belangrijk om het salaris te benoemen, als is het maar een indicatie. Andere redenen waarom het belangrijk is om dit te vermelden in de vacaturetekst zijn:

  • Het maakt je vacature en organisatie transparant;
  • Het scheelt een hoop tijd. Want stel je voor dat je ver in het sollicitatietraject er achter komt dat het salaris niet overeen komt;
  • Kandidaten knappen af op termen als ‘’marktconform-’’ en ‘’concurrerend salaris’’;
  • Je wordt zonder salaris niet serieus genomen wat kan leiden tot een slecht imago.

En nu?

Benoem bij het zoeken naar kandidaten dus altijd het salaris of een range in de vacaturetekst. Hierdoor solliciteren niet alleen meer kandidaten. Het zijn ook de kandidaten die qua salaris matchen met de aangeboden functie. De kans op een match wordt dus aanzienlijk groter!

Waarom een salarisindicatie belangrijk is
Meer nieuws? Volg ons op social media