Voorbereiden sollicitatiegesprek: 11 tips!

Yes! Je hebt gesolliciteerd voor de vacature die jij zo graag wil hebben en je mag op gesprek komen! De vraag is nu echter: hoe ga jij je voorbereiden op het sollicitatiegesprek? Je wil natuurlijk een goede indruk achterlaten zodat jouw kansen om aangenomen te worden stijgen. In een sollicitatiegesprek kan de organisatie jou namelijk beter leren kennen, omdat een CV (en motivatie) niet alles zegt.

Staffchain helpt jou graag bij het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek. Zodat jij die droombaan kan bemachtigen. Dit doen wij door middel van 11 tips:

Tip 1: Kom alles te weten over de organisatie

Waar je meestal mee begint is het inlezen van de organisatie waar jij op gesprek gaat. Want als je niet weet bij wie je op gesprek gaat, komt dat heel slecht over. Om de organisatie te leren kennen kan je naar hun website gaan. Hier staat vaak veel informatie op! Zo kan je hier vinden wat de organisatie precies doet, verkoopt of welke dienst het aanbiedt. Ook kan je achterhalen waar de organisatie voor staat en hoe het team eruit ziet. De ‘’Over Ons’’ pagina is vaak een goede informatiebron op dit gebied.

Daarnaast is het handig om de Social Media kanalen van de organisatie af te gaan. Hier kan je vaak wat informelere content vinden en krijg je een indruk van de sfeer en cultuur. Google ten slotte de organisatie voor overige informatie. Zoals bijvoorbeeld een nieuwsbericht.

Tip 2: Ken de vacature

Nu je de organisatie wat beter kent kan je de vacature nog is doorlezen. Dit is namelijk waarvoor je gesolliciteerd hebt en waar het sollicitatiegesprek over zal gaan. Belangrijk dus dat je de vacature goed kent! Zo staat er in de vacature beschreven wat jouw verantwoordelijkheden zijn, welke taken je gaat uitvoeren, wat de organisatie in een kandidaat zoekt en wat de voorwaarden zijn.

Is de vacature grotendeels duidelijk, maar begrijp je bijvoorbeeld een taak niet? Dat is niet erg! Een sollicitatiegesprek is tweezijdig. Dat wil zeggen dat de organisatie gaat kijken of jij een match bent voor deze vacature, maar anderzijds ga je zelf kijken of jij jezelf terug ziet in de organisatie en deze baan. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden in de vacaturetekst? Vraag dit dan uit tijdens het gesprek.

Tip 3: Zoek jouw gesprekspartner op

En nee, hiermee bedoelen wij niet dat je jouw gesprekspartner thuis moet opzoeken. Maar weet met wie je in gesprek gaat! Hoe heet deze persoon? Wat is zijn of haar functie in de organisatie? Deze informatie kan je wederom vaak op de website vinden. Zo niet, bekijk dan het profiel van jouw gesprekspartner op LinkedIn. Hier vind je het CV van diegene waar je mee in gesprek gaat. En dat kan nuttige informatie opleveren. Wellicht zijn jullie beide naar dezelfde basisschool gegaan, dat kan een gemeenschappelijke interesse opleveren. Wat het gesprek alleen maar leuker zal maken.

Tip 4: Zelf een aantal vragen bedenken

Je voorbereiding over de organisatie, vacature en gesprekspartner zit erop. Je hebt veel informatie ingewonnen, maar je zal vast ook nog wel een aantal vragen hebben. Zo niet? Bedenk er dan alsnog een paar! Als jij vragen stelt tijdens je sollicitatiegesprek komt dat over als dat jij geïnteresseerd bent. Ook geef je hiermee aan dat je écht wil weten of jij bij deze organisatie en vacature past. Organisaties houden ervan als de werknemers die zij aannemen een weloverwogen keuze hebben gemaakt voor hun.

Vragen die je zou kunnen bedenken kunnen dus gaan over de organisatie en de vacature. Maar ook over bijvoorbeeld het team! Past dit allemaal bij het plaatje waar jij naar op zoek bent?

Tip 5: Oefen alvast met het voorstellen van jezelf

Voor het sollicitatiegesprek begint is het fijn om elkaar eerst even te leren kennen op een informele manier. Daarvoor zal jouw gesprekspartner vragen om jezelf voor te stellen. Als de gesprekspartner begint met zich voor te stellen kan je opletten waar hij of zij het over heeft en hoe lang diegene erover doet. Jouw gesprekspartner vertelt hiermee namelijk indirect wat diegene van jou wil horen, dit kan jij spiegelen! Vertelt jouw gesprekspartner bijvoorbeeld over zijn of haar hobby’s? Doe dit dan ook in jouw verhaaltje.

Het is überhaupt goed om in de voorstelronde jezelf te laten zien van een andere kant dan je CV. Je CV is werk gerelateerd. Dus vertel inderdaad over wat je hobby’s zijn, wat je graag in het weekend doet en dat je samenwoont met je vriend en hond. Zorg er alleen voor dat het niet té privé is wat je verteld.

Aan het eind van het voorstellen kan je eventueel nog kort en bondig vertellen wat je gestudeerd hebt, wat je werkervaring is en hoe je uiteindelijk in dit sollicitatiegesprek terecht gekomen bent. Dat is weer een makkelijk bruggetje voor jouw gesprekspartner om over te gaan op jouw CV.

Tip 6: Oefen op lastige vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek is het natuurlijk vooral jouw gesprekspartner die de vragen stelt. Hier kan jij je al op voorbereiden, omdat een aantal vragen vaak terugkomen in zulke gesprekken. En dan kan je beter alvast een antwoord klaar hebben, dan dat je er nog over moet nadenken. En dat je dan wellicht een antwoord geeft waar je achteraf spijt van hebt.

Bij veel voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek kan je denken aan:

  • Kan je iets over jezelf vertellen?
  • Waarom wil je juist hier werken?
  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Tip 7: Zorg ervoor dat je de gaten in je CV kan verklaren

Eén van de dingen waar je tijdens een sollicitatiegesprek ook gegarandeerd vragen over zal krijgen zijn de gaten in je CV. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je van januari tot en met juli 2021 geen baan hebt gehad? Maar denk hierbij ook aan vragen over waarom je vaak van baan bent gewisseld. Of dat je steeds erg kort ergens gewerkt hebt.

Wat hiervoor de beste voorbereiding is, is om naar je eigen CV te kijken en jezelf af te vragen: waar zou ik vragen over gaan stellen als ik deze persoon zou gaan aanstellen? Mocht je dit lastig vinden, dan kan je altijd je moeder, broer, vriend of vriendin vragen om naar jouw CV te kijken en vragen op te stellen.

Tip 8: Ken je sterke- en zwakke punten

Waar je ook zeker vragen over gaat krijgen zijn je sterke- en zwakke punten. Meestal vraagt jouw gesprekspartner om er beide drie op te noemen. Bedenk dus goed van tevoren welke dit zijn! Wat hierbij handig is, is om deze competenties aan te laten sluiten bij de vacature. Vaak staat er letterlijk in de vacaturetekst wat voor persoon zij zoeken. Je hebt hierop gesolliciteerd op deze vacature, dus waarschijnlijk sluiten jouw sterke punten hierbij aan. Zorg er daarnaast ook voor dat je minimaal één sterk punt hebt die niet in het vacatureprofiel staat. Als iedereen namelijk alleen de sterke punten uit het profiel opnoemt, wat maakt jou dan speciaal?

Voor de zwakke punten is het handig om er een paar te benoemen die jouw functioneren in deze baan niet gaan belemmeren, of in ieder geval niet veel. Daarnaast klinkt een zwak punt erg negatief, dit kan je ombuigen naar iets positiefs. Benoem op welke punten jij je nog graag zou willen ontwikkelen. Of buig het om naar een sterk punt. Ben je bijvoorbeeld ongeduldig? Vertel dat je hierdoor altijd snel aan de slag gaat en een hardwerkende medewerker bent! En ten slotte: elk mens heeft zwakke punten, dus ga niet zeggen dat jij ze niet hebt! Dan laat je juist een slechte indruk achter bij jouw gesprekspartner.

Tip 9: Oefen het sollicitatiegesprek met iemand

Je hebt er al een hele voorbereiding opzitten. Nu is het tijd om jouw opgedane kennis en kunde te gaan oefenen. Het is fijn om bepaalde situaties alvast een keer gehad te hebben, zodat je de tweede keer weet hoe je hierop moet reageren. Als je bijvoorbeeld voor de eerste keer gaat skeeleren is dat erg lastig en is de kans groot dat je valt. Ga je voor de tweede keer skeeleren, dan neem je de ervaring van de eerste keer mee. Je zal merken dat je de balans beter kan houden, beter kan sturen en wellicht al kan remmen! Dit heet ook wel het leereffect. Het oefenen van jouw sollicitatiegesprek hoort daardoor zeker bij de voorbereiding.

Tip 10: Kleed je gepast

Vaak denkt men dat je bij een sollicitatiegesprek per se in driedelig pak gekleed moet gaan, zodat jij je van je beste kant kan laten zien… fout! Natuurlijk is het belangrijk om je netjes te kleden voor een sollicitatiegesprek. Maar kijk ook naar wat de dresscode is op de werkvloer bij de organisatie waar je gaat solliciteren (dit heb je al kunnen achterhalen bij het inlezen van de organisatie). Het is gek om in pak met stropdas te komen als ze in de organisatie elke dag T-shirts met sneakers dragen. In zo’n geval kan je bijvoorbeeld een nette blouse met nette broek aandoen. Verder gaven we al in een vorige blog de tip om iets blauws aan te trekken. Zodat jouw kansen op een positieve indruk stijgen.

Wat verder bij een gepaste outfit hoort is dat je er verzorgd uitziet. Zorg ervoor dat je nagels schoon en geknipt zijn, dat je haar netjes zit en je je baard bijgewerkt hebt.

Tip 11: Wees op tijd

Last but not least: wees op tijd! Kom je te laat op een sollicitatiegesprek dan sta je al 10-0 achter bij binnenkomst! Je gesprek zal ook niet soepel verlopen, omdat je waarschijnlijk gehaast hebt om toch op tijd te komen. Je bent buiten adem en gehaast in je antwoorden. Voorkom dit dan ook.

Zorg er daarvoor dat je ook goed voorbereid bent op dit gebied. Zoek het adres op en bereken jouw route uit. Ga je met het OV? Pak dan een trein of bus eerder, zodat je sowieso op tijd komt. Als je met de auto gaat kan je op Google Maps de route op een bepaald tijdstip berekenen. Ga hierbij uit van het slechtste scenario en houd rekening met files.

Let er ten slotte op dat je niet veel te vroeg op jouw afspraak bent! Jouw gesprekspartner vindt het echt niet fijn als jij een uur van tevoren al in de wachtruimte zit te wachten. Cruijff had ooit de uitspraak: ‘’als je niet op tijd bent, ben je te vroeg of te laat’’. Wees dus niet te laat, maar ook niet veel te vroeg. Zorg er voor dat je altijd zo’n 10 minuten voor de afspraak in het gebouw aanwezig bent. Dan kan jij je rustig melden bij de receptie, wat te drinken pakken en kan jouw gesprekspartner ook relaxt aan het gesprek beginnen.

 

Succes!

Aan de hand van deze 11 tips hopen we jou geholpen te hebben met het voorbereiden op jouw sollicitatiegesprek! Mocht je nog vragen hebben kan je deze aan ons stellen via [email protected].

Veel succes!

Voorbereiden sollicitatiegesprek: 11 tips!
Meer nieuws? Volg ons op social media