Jouw CV maken, dat lijkt op het eerst oog een makkelijker klus. Je weet immers wat jouw kennis en ervaring is. Toch is een CV meer dan alleen dan dat. Het is jouw visitekaartje waarmee jij op wilt vallen. Zodat jij opvalt tussen alle kandidaten die gesolliciteerd hebben! Met als resultaat dat je uitgenodigd wordt op een gesprek voor jouw droombaan.
Bij Staffchain zoeken, bekijken en beoordelen wij dagelijks vele CV's. Dankzij onze recruitmentkennis en ervaring weten wij daardoor erg goed waar jij op moet letten bij het maken van je CV. Dus volg onze 11 stappen bij het maken van jouw CV!
Stap 1: Een mooie foto
Bij het maken van jouw CV ga je als eerste aan de slag om een mooie foto toe te voegen. Dit is namelijk ook het eerste wat een recruiter ziet als die jouw CV bekijkt. Zorg er daarom voor dat de foto representatief, recent en in goede kwaliteit is. Een portretfoto is het beste, omdat je hier duidelijk zichtbaar op bent. Zorg er daarnaast voor dat je alleen op de foto staat. En ja, wij recruiters kunnen het zien als je jouw vrienden uit de foto geknipt hebt.
Foto 1 is goed! De persoon is duidelijk in beeld en de foto is representatief en van goed kwaliteit. Foto 2 daarentegen is in zwartwit, wat minder aanspreekt. Een zonnebril is ook not done op een CV foto en het lijkt alsof er anderen weggeknipt zijn uit de foto.
Stap 2: De NAW gegevens
De NAW gegevens, oftewel: waar kom je vandaan en hoe kunnen wij je bereiken? In dit gedeelte vul je dus je naam, adres, telefoonnummer, email en geboortedatum in. Het is belangrijk om dit volledig in te vullen zodat de recruiter kan kijken of je in de buurt woont bij de openstaande vacature. Maar ook hoe je te bereiken bent als de recruiter denk dat jij een match zou kunnen zijn.
Stap 3: Een introductie
Met een CV probeert een recruiter jou in korte tijd te leren kennen. Vertel daarom iets over jezelf! Eerst een stukje over je persoonlijke situatie. Dat je uit een dorpje komt genaamd Lienden, waar je het leuk vindt om in het weekend te wandelen tussen de schaapjes en koeien. En dat je daar samen woont met je vriend en hond.
Maar vertel ook iets over wat je nu precies zoekt en de situatie waar jij je werk gerelateerd nu in bevind. Dat je op zoek bent naar een uitdagende functie in de marketing, waar jij jezelf verder kan ontwikkelen op het gebied van SEO en SEA. Of dat je na 10 jaar te hebben gewerkt in het magazijn nu toe bent aan een nieuwe werkgever, waar gezelligheid voorop staat!
Stap 4: Jouw talenten
Om alvast voor te sorteren op het sollicitatiegesprek: wat zijn jouw 3 sterkste eigenschappen? Deze vraag krijg je geheid tijdens een sollicitatiegesprek, omdat de recruiter wil nagaan of jouw talenten matchen met de desbetreffende vacature. Hoe fijn is het als jij je voorbereiding al gedaan hebt door dit in je CV te zetten!
Het beste is om in je CV 5 sterke punten te zetten. Een paar voorbeelden hiervan zijn:
- Leergierig
- Positief
- Spontaan
- Proactief
- Geduldig
- Secuur
- Spraakzaam
- Creatief
- Ondernemend
Bedenk wel dat je deze talenten ook kan toelichten met een voorbeeld. En dat je tijdens een sollicitatiegesprek waarschijnlijk ook naar je minder sterke eigenschappen gevraagd wordt. Lees in deze blog alles over de vragen die je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.
Stap 5: Jouw opleiding(en) en cursussen
Dan komen we bij de inhoud van jouw ervaring aan. Te beginnen bij jouw opleiding(en) en cursussen. Het spreekt al voor zich. Vul hier welke opleiding(en) je gevolgd hebt en de cursussen die je afgerond hebt. Zet hier ook het jaartal bij en eventueel een korte toelichten wat je tijdens de opleiding of cursus precies geleerd hebt. Ook kan je jouw stages hier benoemen.
Stap 6: Jouw werkervaring
De werkervaring die jij hebt is natuurlijk erg belangrijk! Jouw CV draait hier omheen. Zo is er voor vele vacatures bepaalde ervaring nodig. Dat controleert de recruiter in dit gedeelte, of jij op basis van jouw ervaring geschikt zou kunnen zijn. Vul dit daarom goed en duidelijk in. Zet jouw werkervaringen in chronologische volgorde van nieuw naar oud. Vul in bij welke organisatie, van wanneer tot wanneer je welke functie had en zet daar ook de taken bij die je had.
Recruiters zoeken namelijk vaak in vacaturebanken op taken waaraan een kandidaat moet voldoen. Als zij een medewerker zoeken voor een callcenter kunnen zij zoeken op ‘callcenter medewerker’ of ‘klantenservice medewerker’, maar ook bijvoorbeeld op ‘telefonisch contact’. Dan zoeken zij naar kandidaten die bepaalde taken al hebben uitgevoerd en daar ervaring mee hebben, maar die niet per se als callcenter- of klantenservice medewerker gewerkt hebben.
Stap 7: Overige informatie
Heb je nog overige informatie die je wilt delen met de recruiter? Maak hier dan nog een apart tekstvak voor aan. Zo kan je vertellen welke talen je spreekt en op welk niveau. Maar ook zou je hier nog wat uitgebreider kunnen vertellen over je hobby’s of een ander talent waarover jij beschikt. Het belangrijkste is dat alles wat je wilde vertellen in jouw CV staat.
Stap 8: Referenties
Om een laatste check te doen of jij geschikt bent voor de vacature neemt de recruiter vaak contact op met een referentie van jou. Voeg deze daarom toe aan je CV om je betrouwbaarheid te vergroten. Een goede referentie is bijvoorbeeld jouw ex-leidinggevende, en niet jouw collega die dezelfde functie had als jij.
Selecteer dus zorgvuldig jouw referenties en vraag netjes toestemming of jij hen op jouw CV kan zetten. En jij hun contactgegevens mag delen met de recruiter. Twee recente referenties op jouw CV is vaak al genoeg.
Stap 9: Koppel je LinkedIn
Dit is een bonusstap. Zet een linkje naar jouw LinkedInpagina op je CV. Dit geeft de recruiter een laagdrempelige kans om een connectie met jou te maken en je een berichtje te sturen (als je de telefoon niet opneemt). Vraag een vriend of vriendin om je hierbij te helpen, mocht je niet weten hoe je dit toe kan voegen. Google en YouTube zijn hierbij ook je beste vrienden 😊
Stap 10: De Lay-out
Vaak begin je met de lay-out en sluit je hier ook mee af. Zo zorg je voor dat je de inhoud gaat invullen dat je al een mooie opzet hebt en weet waar je wat kan invullen. Je bepaalt de kleuren en het lettertype en gaat aan de slag. Vervolgens sluit je hiermee af door nog een controle te doen of alles er mooi uitziet en goed leesbaar is.
Onder de lay-out valt ook de spelling. Zorg dat er geen spelvouten in je CV staan! Laat het nog even door iemand controleren.
Stap 11: Maak jouw CV op maat
Je CV is klaar! Althans, voor nu. Het is namelijk slim om jouw CV aan te passen naar de vacature waar je op solliciteert. Je kan je voorstellen dat een recruiter een ander profiel zoekt bij een Social Media marketeer dan bij een financieel administratief medewerker. Zo kan je jouw introductie, talenten, werkervaring (taken) en lay out hierop aanpassen. Zodat je het accent verlegt in je CV en jij meer kans maakt om uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek!